Stadig flere land i verden tillater valg av nasjonalforsamling. Dette kan være en trussel mot demokratiet, melder SVT. For velgere kan stemme på feil folk.

– Vi har sett allt fler populistiska ledare som kommit till makten via demokratiska val, som sedan nedmonterat demokratiska institutioner.

Dette sier Anna Sundström, som er generalsekretær ved Olof Palmes Internationella Center.

Frykten ligger i at kunstig intelligens, sosiale medier og såkalte deep fakes skal påvirke befolkningen til å gjøre feil valg.

Maria Ressa er journalist og ble sammen med Dmitrij Muratov tildelt Nobels fredspris i 2021 «for deres innsats for ytringsfrihet, som er en forutsetning for demokrati og varig fred». Hun sier det slik:

«I slutten av 2024 vet vi om demokratiet overlever eller dør.»

Biden mener som kjent at kun et USA som styres av hans parti er demokratisk, og i Tyskland demonstrerer hundretusenvis i gatene mot partiet AfD, som anklages for å være Hitler. Slike trender sprer seg nå tydeligvis: Demokratiet er kidnappet av venstresiden.

Årsaken er muligens at venstresiden mister oppslutning. Ett eksempel er det som har skjedd i Argentina, hvor liberalisten Javier Milei nå sitter som president, etter mange år med sosialistisk styre.

Dette bekymrer også medier.

Vi vil se en økning i desinformasjon på grunn av AI, sa dataforsker Dame Wendy Hall til Sky News.

Flere viktige land skal gjennomføre valg i 2024, påpeker SVT.

När stora länder som Indien, USA och Storbritannien i år går till val gör man det i samma veva som kraftfulla AI-verktyg som kan förvränga verkligheten blivit mainstream. Och flera AI-experter varnar nu för konsekvenserna.

I 76 länder runtom i världen är val inplanerade 2024. Det är fler än någonsin under ett och samma år i historien, enligt en beräkning som mediebolaget The Economist gjort.

I tillegg skal et nytt EU-parlament velges i juni, som trolig vil beveges tydelig mot mer konservativ side.

Men ifølge Sverige-baserte International Institute for Democracy and Electoral Assistance (IDEA), «drar sig demokratin tillbaka i varje del av världen» for sjette året på rad.

IDEA mener problemene skyldes levekostnader, klimaendringer og Russlands krig mot Ukraina, som skaper store problemer for valgte ledere.

Her kan man kanskje påpeke at levekostnadene øker på grunn av en ønsket og planlagt politikk basert på klimahysteri og en utopisk drøm om å «redde verden». Alt dette er presset på oss av disse lederne. Det er vel ikke så fryktelig mange som daglig går rundt og bekymrer seg for klimaendringene? De fleste er vel mer bekymret for hvilke kostbare klimatiltak som venter oss i 2024.

Dessuten nevnes ikke bekymringen for masseinnvandring i dette avsnittet.

Demokratiet handler tydeligvis om å følge spillereglene som er definert i FNs bærekraftmål. Uten internasjonalt samarbeid er tydeligvis demokrati umulig. Man undres: Mener disse ekspertene at demokratiets høyborg er Davos? Hvem har stemt på Klaus Schwab?

Hva er World Economic Forums agenda og mål? Det sier de selv

Fria Tider oppsummerer slik:

Nivån av demokrati avgörs nämligen inte av huruvida befolkningen får välja sina ledare eller ej, utan av hur lojal den valda regeringen är med «de globala målen», «arbetet med klimatet» och «omställningen», är budskapet i inslaget. Och då handlar det inte om att befolkningen får välja sina ledare i största allmänhet, utan om något annat.

– Att få rätt politiska ledare på plats, som kan arbeta för omställningen, förklarar Gunilla Reischl, som är vänsterakademiker vid Utrikespolitiska institutet och expert på demokrati i SVT.

Sundström virker skremt av at det kommer nye politikere som vil fokusere mer på nasjonen og vende seg bort fra det globale samarbeidet, i stedet for å løse de globale utfordringene i fellesskap. Internasjonalt samarbeid for kimasaken gjentas flere ganger. Som Documents Kent Andersen pleier å si, er løsningen alltid: Mer av det samme, fort!

For å skremme oss litt om hva som kan skje hvis vi bryter med demokratiets spilleregler, så får vi se klipp av truende figurer som Donald Trump, Jörg Haider og Nigel Farage.

Farage vifter med et britisk flagg for å si adjø til EU, selvsagt uhørt. Klippet av Trump er fra da han avbrøt samarbeidet med Verdens helseorganisasjon (WHO).

Som om EU og WHO er en garanti for demokratiet.

Kjøp «Dumhetens anatomi» av Olavus Norvegicus! Kjøp eboken her.

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.