Etter en pro-israelsk demonstrasjon i Jönköping i Sverige på lørdag ble en kvinne i 60-årene som holdt et lite israelsk flagg, trakassert av en mann og en kvinne.

Kvinnen filmet paret mens de sa at de ønsket å bombe Israel, drepe israelere og at «dere kristne burde fuckings meg dø», skriver Bulletin.

Mannen i paret gikk til fysisk angrep på kvinnen, men en politibetjent skal ha sagt til kvinnen at han ikke hadde begått noen forbrytelse, ettersom han «kan ha blitt provosert».

Sameh Egyptson la ut en film på X som har blitt sett av mange. Ved to anledninger ser man at mannen i paret, som er den mest frittalende, går til fysisk angrep på kvinnen og avbryter henne i filmingen.

Bulletin har intervjuet kvinnen, som de kaller «Eva». Hun sier at hun ikke ønsker å være anonym, men at hun «har fått strenge råd om ikke å gå ut med navnet mitt».

– Jeg skulle ønske jeg slapp å høre på de rådene, men slik det er i Sverige, og særlig i enkelte deler av landet, er det dessverre slik, sier hun.

– Jeg er ikke redd, men det handler ikke bare om meg, det handler også om andre mennesker i familien min, inkludert eldre mennesker.

Holder det israelske flagget

Eva beskriver seg selv som «en kvinne i 60-årene som ikke provoserer på noen måte». Filmen ble spilt inn i Jönköping 4. mai,etter kongressen til den svensk-israelske vennskapsforeningen i byen.

– Jeg holdt et relativt lite israelsk flagg, det var som en mindre konvolutt med en pinne, som jeg holdt i hånden. Så kom dette paret etter meg og begynte å si «bomb Israel», «Fuck Israel» og så videre.

– Jeg bare sto stille, det tok litt tid før jeg fikk roen tilbake. Så fortsatte de å snakke og gå, og jeg gikk etter dem og begynte å filme fordi jeg ville fange lyden.

«Dere kristne burde faen meg dø»

Da mannen oppdager at han blir filmet, blir han aggresiv. Han sier blant annet at «dere kristne burde fuckings meg dø» og at det var «dere som drepte oss» den 7. oktober i fjor, da Hamas og Islamsk Jihad gjennomførte sitt terrorangrep mot Israel.

Ved to anledninger i filmen ser man mannen gå til fysisk angrep på Eva, som forteller at han ved første anledning slo henne på hånden hun holdt telefonen med, og at han ved andre anledning slo henne på armen og ga henne et dytt i mellomgulvet.

Da hun påpekte at det var politifolk på stedet, svarte mannen «ser det ut som om jeg bryr meg?»

Eva har ikke sendt inn noen anmeldelse.

– Nei, det har jeg ikke. Jeg viste filmen til en politimann som mente at det ikke var begått noen forbrytelse. Han sa at mannen «gjerne skulle ha drept en israeler, men han sier ikke at han skal drepe en israeler».

– Han sa at «hvis du går og filmer ham, kan han føle seg provosert».

Eva forteller at demonstrasjonen i Jönköping var første gang hun hadde våget å gå rundt i offentligheten med et israelsk flagg. Hun sier samtidig at hun ikke ville gjort det samme i Malmö, da dette ville medført en stor utfordring for sikkerheten.

Hun forventet ikke det samme i Jönköping. Nå vet hun bedre.

Eva sier allikevel at hun skal delta i en demonstrasjon for Israel på David Halls torg i Malmö 9. mai i forbindelse med Eurovision-festivalen.

– Når vi ikke er så mange i Malmö, er det ikke fordi Israel mangler støtte i denne konflikten, men fordi mange er redde på grunn av situasjonen i Sverige. Jeg har selv en eldre forelder som absolutt ønsker å komme, men det er ikke mulig på grunn av sikkerheten.

Kjøp Totalitarismens psykologi her! Kjøp eboken her!

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.