En mann i slutten av 20-årene fra Kongo er dømt til 16 års fengsel for drapet på sin egen kone i Stjørdal.

Fengselsdommen er ett år lenger enn det aktor ba om.

Drapsmannen, som også ifølge domspapirene var konemishandler, møtte sitt fremtidige offer og tilkommende hustru i en flyktningeleir i Uganda, der de giftet seg og fikk sin første datter i 2019. Også drapsofferet hadde flyktet fra Kongo.

Senere samme år kom de som kvoteflyktninger til Norge, og fikk i 2021 en sønn.

Drapsofferet var gravid da hun 23. august i fjor ble drept med en kokkekniv foran øyene på sine egne barn. Drapsmannen var klar over graviditeten.

Ved straffeutmålingen går det frem at Trøndelag tingrett ikke ser på det 16 centimeter lange guttefosteret som ble drept sammen med moren som et levende menneske.

– Det skal fastsettes straff for ett drap og to tilfeller av grov mishandling i nære relasjoner, står det i dommen.

Drapet ble vurdert som forsettlig, ikke overlagt.

Den tiltalte ble dømt for ett drap og to tilfeller av mishandling ved at han lot barna se på at moren blødde i hel foran dem.

Etter samråd med en morsmålslærer i Værnes ringte kvinnen kommunens flyktningekontakt kort tid før drapet for å få hjelp til å ordne ny bolig for henne og barna. Den kommuneansatte tilbød plass på krisesenteret, men kvinnen avslo og mente hun skulle komme seg gjennom helgen. De avtalte å snakkes igjen på mandag.

Dagen etter ble hun drept med fire knivstikk mot ansikt, hals og svelg.

Lydopptak av hele hendelsen som drapsofferet selv tok opp på mobiltelefonen ble avspilt i retten.

De korte avstandene i leilighetens stue og kjøkkendel, barnas hyl og skrik på lydopptaket og dessuten blodsporundersøkelsene fra åstedet og barnas klær og sko, etterlater ingen tvil om at begge barna var i umiddelbar nærhet til [domfeltes] knivangrep på [drapsofferet], skriver retten.

Mens konen fremdeles var i live, tok drapsmannen med seg barna og kjørte til politistasjonen, der han meldte seg:

I sin rettslige forklaring sa han at han ikke så noen grunn til å hjelpe [drapsofferet] eller tilkalle ambulanse da han passerte henne i trappen, ettersom livet hennes ikke var til å redde.

Kvinnen døde selv om ambulansepersonell kom til stedet bare få minutter etter at hun hadde blitt funnet bevisstløs i bygningens utgangsparti av naboen.

Ungene er nå ivaretatt av en tante og mormor som bor like i nærheten, begge opprinnelig fra Kongo.

De er begge sterkt preget av det som skjedde og viser dette gjennom regresjon i fungering. Begge har store utfordringer i hverdagen i barnehagen. De har blant annet med utfordringer i sosialt samspill med andre barn, og unormalt stort søvnbehov på dagtid. [Den yngste sønnen] hadde den traumatiske opplevelsen før han hadde et utviklet språk, med de ekstra utfordringer dette kan medføre for stressresponssystemet, skriver retten og baserer seg på vitneavhør.

– Jeg er tilfreds med at retten har avsagt en grundig og god dom. Retten har fullt ut fulgt påtalemyndighetens anførsler og argumentasjon, men har sett noe mer alvorlig på straffverdigheten av handlingen. Det tar vi til etterretning, sier aktor i saken, statsadvokat Rikhard Haugen Lyng, til Adresseavisen.

Kongoleseren, som ikke er ferdig med videregående skole, ble dømt til å betale nesten fem millioner kroner i erstatninger til sine egne barn.

Dommen ble offentliggjort i dag og er foreløpig ikke rettskraftig.

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.