Toomaj Salehi er født i 1990 og er en iransk hiphop-artist som hovedsakelig er kjent for sine protestsanger om Irans samfunnsproblemer og politikken til regjeringen i Den islamske republikken. Salehi visste at sangene hans kunne koste ham livet.

Ifølge Salehi jobbet han til daglig som arbeider på en metallfabrikk. I 2022 dømte den iranske regjeringen ham til seks års fengsel for å ha deltatt i Iran-protestene i det året.

Document meldte i dag at Toomaj Salehi ble dømt til døden. Anklagen er knyttet til Irans «Zan, Zendegi, Azadi»-bevegelsen (kvinner, liv, frihet).

Salehi er en kjent artist som har gitt ut protestsanger som «Mouse Hole», «Turkmenchay»»og «Pomegranate», skrev Euronews i 2022.

Teksten til en av sangene hans, som ble utgitt til støtte for protestene, var rettet mot de iranske myndighetene:

Hennes forbrytelse var at håret hennes flagret i vinden / deres forbrytelse var at han eller hun var modig og frittalende.

Someone’s crime was that her hair was flowing in the wind / Someone’s crime was that he or she was brave and were outspoken.

Tekster som kan koste ham livet, skrev Euronews, og som i dag ble bekreftet.

I et intervju med CBS, bare én dag før han ble arrestert, erkjente han at dette ville vekke regimets vrede. Han sa at iranerne hadde å gjøre med en mafia som er klar til å drepe hele nasjonen for å beholde makten, pengene og våpnene sine.

Andre musikere og iranere har uttrykt sin bekymring på nettet og bedt om at han løslates. Blant disse er rapperen Hichkas og sangeren Mehdi Yarrahi.

Den iranske rapperen Toomaj Salehi er i stor fare, ettersom Den islamske republikken forsøker å presse frem livstruende anklager som vanligvis fører til henrettelse.

Vær Toomajs stemme.

Han var til og med Ukrainas stemme, fordi han visste at vi deler kampen

Vice News skrev i semptember at siden rapperen ble fengslet, har han tilbrakt 252 dager i isolat og har blitt utsatt for flere former for tortur. Vennen hans, Niknaam, fortalte Vice at han ble voldelig bortført midt på natten:

Regimestyrkene slo ham gjentatte ganger med elektriske batonger og knyttnever i hodet og ansiktet, noe som førte til at han mistet bevisstheten i 20 dager.

De hoppet på magen og ribbeina hans med støvlene sine. Bena, fingrene og ribbeina hans ble også brukket.

Han var ikke i stand til å gå eller spise på flere dager.

Dette er Toomaj Salehi – kort introduksjon til den iranske opprørsrapperen, desember 2022.

Iranske rapper Toomaj Salehi er dømt til døden for å ha støttet protester

Kjøp «Europas underlige død» her.

Kjøp «Den døende borgeren» av Victor Davis Hanson som papirbok eller som e-bok!

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.