Australske myndigheter presser X til å fjerne videoen av en 16-årig muslimsk terrorist som knivstikker en kristen biskop. X varsler at de tar saken til retten.

Det er «eSafety Commissioner», et statlig organ som angivelig skal «hjelpe australere til å ferdes tryggere på nettet», som krever at videoen må underslås fra offentligheten. Trygghet på nettet innebærer at folk ikke skal se hva islamterror går ut på i praksis.

Hvis ikke X bøyer seg for kravet, ilegges dagbøter på hele 785 000 australske dollar – rundt 5,55 millioner kroner.

X har derfor midlertidig tatt ned videomaterialet, men lover kamp i retten.

Biskop Emmanuel i Sydney blir angrepet av en muslimsk terrorist.

En kniv som ikke virket som planlagt kan ha reddet den australske biskopen. (Foto: Stillbilde fra kirkens video fra prekenen.)

– eSafety-kommisæren har ingen rett til å diktere hvilket innhold X-brukerne kan se rundt i verden. Vi kommer med styrke til å utfordre denne lovstridige og farlige fremgangsmåten i retten, skriver X sin avdeling for global affairs på egen plattform.

Terrorangrepet mot den assyriske kristne biskopen Mar Mari Emmanuel, mens han holdt preken i kirken Assyrian Christ The Good Shepherd i Sydney, har gått sterkt inn på kirkegjengerne og lokalbefolkningen.

Det ble store opptøyer i gatene utenfor kirken etter angrepet. Over 50 politifolk og 20 politibiler fikk skader da tusenvis av mennesker prøvde å få politiet til å utlevere terroristen, formodentlig med formål om å lynsje ham. Folkemengden ropte «øye for øye».

Torsdag ble det kjent at den 16-åringe terroristen hadde reist i halvannen time for å gjennomføre attentatet. På videoen myndighetene nå vil sensurere hører vi terroristen rope at biskopen har «fornærmet islam».

Drapsforsøket lyktes ikke, muligens fordi kniven klappet sammen og skadet terroristens egne fingre.

X skriver at innleggene som kommenterte terrorangrepet ikke bryter med X egne regler om oppfordringer til vold.

– Verdensomspennende pålegg om å fjerne innlegg strider mot ethvert prinsipp om et fritt og åpent internett, og truer det frie ord over alt, skriver X i innlegget der de varsler strid mot de sensurivrige australske myndighetene.

Biskopen selv kjører en forsonende linje. I en lydmelding på sosiale medier før helgen kalte biskopen gjerningsmannen for sin sønn og sa at han i Jesu navn tilgir ham og de som sendte ham.

En ortodoks kristen mann i Storbritannia fikk to politifolk og en psykiatrisk sykepleier på døren etter at han hadde reagert på knivstikkingen i Australia ved å snakke med presten sin om at «kristne må stå opp for seg selv» (Christians must take a stand).

 

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.