Britiske terrorister som i 2007 ble dømt for å ha planlagt å drepe hundrevis av mennesker i New York og London er løslatt etter å ha sonet bare halve fengselsstraffen. Samfunnet kan bli farligere med disse mennene i gatene, for de hadde til hensikt å bli martyrer.

Daily Mail skriver at de britiske mennene, som alle var en del av en sovende celle som hjalp Dhiren Barot med terrorplaner i 2007, ble til sammen dømt til 136 år i fengsel.

Barot har bånd til al-Qaida og anklages for å ha planlagt terroraksjoner der han skulle sprenge hundrevis av mennesker i London og New York i lufta med dirty bombs skjult i biler.

Dirty bombs er som er en vanlig bombe, men som utgir radioaktive stoffer.

MailOnline kan avsløre at den siste i gruppen som ble løslatt, var Abdul Aziz Jalil, som ble dømt til 26 års fengsel og ble antatt å være Barots oppsynsmann. Han var 34 år gammel i 2007.

I Woolwich Crown Court erklærte han seg skyldig i konspirasjon om å planlegge terrorangrep i 2001 og 2004 sammen med andre terrorister som hjalp Barot med etterretning og støtte.

Jalil ble fengslet sammen med Mohammed Naveed Bhatti (27), Junade Feroze (31), Zia Ul Haq (28), Nadeem Tarmohamed (29), Omar Abdur Rehman (23) og 28 år gamle Qaisar Shaffi.

MailOnlines undersøkelser har bekreftet at alle i gruppen er løslatt, og at de fleste har sonet mindre enn halvparten av straffen. Abdul Aziz Jalil ble løslatt i februar 2024 etter en høring om prøveløslatelse.

MailOnline snakket med Chris Phillips som var tidligere sjef for Storbritannias National Counter Terrorism, som sa at dette var galskap:

– Dette er galskap. Denne målbevisste terroristgjengen planla å drepe hundrevis av mennesker i bombeattentater på begge sider av Atlanterhavet. Å løslate dem med de samme holdningene som de hadde da de planla drapene, viser hvor svakt samfunnet vårt har blitt. De ville ikke frykte å komme tilbake til fengselet, for de hadde til hensikt å bli martyrer. Samfunnet vårt kan bare bli farligere med disse mennene i gatene.

– This is madness. This determined gang of terrorists planned to kill hundreds of people in bombings on both sides of the Atlantic. ‘Releasing them almost certainly with the same views they had when plotting murder shows how weak our society has become. They will not fear returning to prison as they intended to be martyrs. Our society can only be more dangerous with these men in it.

Gruppen var en del av en sovende celle rundt Barot, et høytstående britisk medlem av Osama bin Ladens nettverk, som i november 2007 ble dømt til livsvarig fengsel.

Barot innrømmet å ha planlagt å bombe blant annet New York-børsen, Det internasjonale pengefondets hovedkvarter og Verdensbanken.

I april 2007 ble det avslørt at han planla å bruke limousiner fulle av sprengstoff og radioaktive dirty bomber til angrepene.

Barot planla et angrep i London som gikk ut på å sprenge en tunnel under Themsen for å drukne hundrevis av pendlere.

Under rettssaken kom det frem at de syv mennene var avgjørende for at Barot kunne gjennomføre planene sommeren 2004, og at de spilte roller som kurerer, sjåfører og iverksatte overvåkningstiltak i et forsøk på å avlede sikkerhetstjenestene.

Leder for Metropolitan Police’s Counter Terrorism Command, Peter Clarke, sa den gang at Dhiren Barot og gjengen hans var målbevisste terrorister som planla bombeangrep på begge sider av Atlanterhavet. De planla en rekke koordinerte angrep som kunne ha forårsaket store tap av menneskeliv.

Kjøp «Europas underlige død» her.

Kjøp «Den døende borgeren» av Victor Davis Hanson som papirbok eller som e-bok!

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.