Etter 13 års ventetid blir Bulgaria og Romania søndag delvis Schengen-land og kan oppheve grensekontrollen for alle som ankommer med fly eller skip. Men Østerrike vil ikke oppheve grensekontroll til lands.

For Brussel er det gromt med en grensefri sone som teller 400 millioner mennesker. Men de kommersielle muligheter gjelder ikke bare lovlig virksomhet. Åpne grenser tiltrekker også de som har noe å skjule, enten de smugler mennesker eller narko. Det vet Østerrike. Derfor vil de beholde kontroll landeveien. Romania og Bulgaria har mer korrupsjon og landene kan bli en port inn i Europa.

Søndagens oppheving av grensekontroll for dem som ankommer med fly eller skip blir likevel sett på som symbolsk viktig.
– Det er et spørsmål om verdighet og om å være fullverdige medlemmer av EU, sier den rumenske analytikeren Stefan Popescu.

Behandlet annerledes

– Rumenere som har måttet stille i en annen kø enn andre EU-borgere har følt at de har blitt behandlet annerledes, sier han.
Næringsdrivende i Bulgaria hadde imidlertid håpet på fullt medlemskap.
– Bare 3 prosent av all godstransport blir transportert via fly eller skip, mens de øvrige 97 prosentene blir transportert til lands, konstaterer presidenten i den bulgarske næringslivsorganisasjonen Bica, Vasil Velev.
Vogntog må derfor fortsatt vente i opptil tre døgn for å passere den bulgarske grensa.
29 land
Med søndagens inntreden av Romania og Bulgaria vil Schengen-samarbeidet telle 29 land.
25 av de 27 EU-landene er nå med i samarbeidet, sammen med Norge, Sveits, Island og Liechtenstein.
Over 400 millioner mennesker kan som følge av samarbeidet reise fritt i Schengen-området, uten å bli gjenstand for grensekontroll. (NTB)

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.