Det venter ikke noen rettslig straff for Per-Willy Amundsen (FrP). Amundsen ble etterforsket for hatefulle ytringer, men saken er henlagt.

Dette melder NTB.

Amundsen skapte furore blant enkelte etter ulike ting han skrev på Facebook etter inntak av noen glass for mye med whisky. Amundsen beklaget nokså raskt, men han ble allikevel anmeldt, og politiet startet etterforskning. I tillegg ble han fratatt alle verv i FrP. Nå har politiet bestemt seg for å henlegge saken.

– Politiet har vurdert at kommentarene ikke tolkes slik at de utgjør en kvalifisert krenkende ytring mot en folkegruppe som er vernet etter straffeloven paragrafen 185. Saken henlegges derfor på koden intet straffbart forhold, skriver politiet i en pressemelding.

Politiadvokat Caroline Gunvaldsen Lieungh sier de totalt mottok fire anmeldelser mot Amundsen.

– Vi har gjennomført et par avhør i saken. Hvem vi har avhørt, kan jeg ikke gå nærmere inn på, men Amundsen selv stilte ikke i avhør.

Amundsen har også fått mye støtte. Enkelte mener tingene han sa, stemmer noenlunde med virkeligheten. Andre er kritisk til at det i det hele tatt eksisterer en paragraf 185, som avskaffer likhet for loven og beskytter enkelte utvalgte grupper mot kritikk.

Det er også mange som finner det merkelig at et enkelt individ skal utgjøre en trussel mot grupper som består av ekstremt mange personer, som f.eks. arabere.

Selv er Amundsen ikke overrasket over henleggelsen, og sier ifølge Nordlys at han er svært kritisk til at politiet brukte nærmere to uker på å nå den konklusjonen.

– Det som er dypt problematisk, er at politisaken i seg selv kan bidra til å innskrenke ytringsrommet. Faren er at saken vil skape en nedkjølende effekt for ytringsfriheten. Når folk flest ser at stortingsrepresentanter risikerer å bli straffeforfulgt for å uttrykke legitime meninger, hva da med sykepleieren i Tromsø, kranføreren i Kongsberg eller fiskeren på Finnsnes, skriver Amundsen.

– Den frie offentlige debatt skal ikke henvises til et avhørsrom hos politiet, slik det er i Russland. Derfor takket jeg nei til å avgi forklaring.

Amundsen håper at politiet i fremtiden prioriterer virkelige forbrytelser.

– Nå håper jeg Oslo PD heller prioriterer virkelige forbrytelser. Kriminaliteten har eksplodert og politiet er i ferd med å miste kontroll i deler av hovedstaden. Alt for ofte blir alvorlige saker henlagt på grunn av manglende ressurser, selv i saker med kjent gjerningsmann.

– Dersom politiet ønsker å bekjempe hatprat, vil jeg anbefale at de heller verner om vår mest utsatte nasjonale minoritet: jødene. Da kan politiet eksempelvis starte med å se nærmere på jødehatet som florerer under min mye omtalte Facebook-status. Antisemittismen der var som kjent årsaken til mine sterke, om enn språklig uheldig formulerte kommentarer som startet hele denne prosessen.

Les også:

Hva var det Per-Willy Amundsen egentlig gjorde feil?

Document er blitt 20 år – kjøp vårt nye tidsskrift!

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.