Per-Willy Amundsen har etter lang betenkning gått til anmeldelse av fire personer som først anmeldte ham til politiet for hat og rasisme grunnet en diskusjon på Facebook.

Amundsen ble utsatt for en voldsom medieoppmerksomhet og belastning pga en uvøren direkte stil i facebookdiskusjon om temaer der dette ikke lenger er tillatt: Islam/muslimer og kvinner.

Politiet henla sakene som intet straffbart forhold. Amundsen ser seg lei på de som bruker anmeldelser som et våpen for å bringe motstandere til taushet.

Alt oppstyret – som mediene elsket – fikk store konsekvenser for Amundsen. Han mistet formannsposten i justiskomiteen og ble utestengt fra tillitsverv i partiet for en periode.

 

Per-Willy Amundsen (Frp) ble i mars anmeldt for hatefulle ytringer etter et Facebook-innlegg. Nå har han anmeldt de som anmeldte ham.

Frp-toppen har anmeldt fire personer for falske anklager, forteller han til Dagbladet.

Anmeldelsen ble sendt til Oslo politidistrikt onsdag.

– Jeg har tenkt grundig igjennom dette. Personlig ville det vært mest behagelig å la saken ligge, men det er for viktig å få avklart ansvaret for å bruke anmeldelser som et politisk virkemiddel i ordskiftet. Derfor anmelder jeg dem for falsk anmeldelse av meg, sier han.

Bakgrunnen for saken er Facebook-innlegg Amundsen skrev 7. og 8. mars og påfølgende kommentarer i kommentarfeltet. Der kom det flere uttalelser om arabere, islam og kvinner.

Politiet åpnet etterforskning etter å ha fått inn fire anmeldelser mot Amundsen fra personer som mente uttalelsene var rasistiske. Saken ble henlagt som intet straffbart forhold.

– Ja, mine uttalelser var ukloke, men det var lovlige ytringer. Det er dypt problematisk at paragraf 185 brukes politisk, nærmest som et trumfkort. Det brukes for å få politiske motstandere til å tie, hevder Amundsen.

Han trakk seg som leder for Stortingets justiskomité som følge av saken, og han ble fratatt alle verv i Fremskrittspartiet. (NTB)

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.