Douglas Murray sammenligner amerikanske liberale politikere med Sveriges lovgivere som bestemte seg for å åpne landets grenser på vidt gap. Murray ber dem se til det vakre, en gang så fredelige Sverige og innse at deres handlinger har konsekvenser i det virkelige liv.

Jeg tror ikke mange amerikanere er klar over hvor vanskelig det er å komme til USA på lovlig vis, skriver Douglas Murray i en kommentar i New York Post.

Det står i sterk kontrast til millioner som kommer seg inn i landet ulovlig og nyter godt av støtte fra liberale politikere, medier og NGO-er.

Mens innvandringsvennlige politikere taler lovbryternes sak, er det få som taler for de lovlydige eller hjelper dem, skriver Murray.

Han beskriver de enorme konsekvensene av den ulovlige immigrasjonen i dagens USA og spør hva slags nasjon det er som ville gjort noe lignende.

Hva slags land er det som inviterer lovbrytere samtidig som de skremmer bort lovlydige borgere?

– What country would do this? Incentivize law-breaking while discouraging law-abiders?

Det vakre, angivelig perfekte Sverige

«Det finnes faktisk eksempler», skriver Murray og forteller at det siste tiåret har Sverige gjort nettopp dét:

– Ja, det vakre, angivelig perfekte Sverige.

– In the past decade, Sweden — yes lovely, allegedly perfect Sweden — did exactly that.

Det var ikke lenge siden Skandinavia var ment å være svaret på alt. Enten det gjaldt tillit, trygghet, helsevesen eller varme drikker. Alt skulle være bedre der, skriver Murray.

Men for ti år siden bestemte den venstreorienterte regjeringen seg for å belønne alle som kom inn i landet. De slapp inn en like stor andel av befolkningen som USA nå slipper inn:

– Whether it was trust, safety, health care or hot drinks — everything was meant to be better over there.

– But then a decade ago its left-wing government decided to reward anyone who just walked into the country.

Den beslutningen fikk konsekvenser.

Murray skriver at alle historiene som amerikanerne har fått beskjed om ikke å snakke om de siste årene, var de samme som svenskene ikke skulle snakke om:

– Noen ganger handlet historien om de store, skjeggete mennene som kom inn i landet og insisterte på at de var mindreårige flyktninger og ble satt i et klasserom fullt av barn.

– For hva kan vel være galt med å la voksne fra ofte farlige land sitte sammen med en gruppe tenåringer hele dagen? Rasist!

– Sometimes it was the big bearded men who came into the country and insisted that they were child refugees and promptly got enrolled in a classroom full of kids.

– After all, what could go wrong with allowing adults from often dangerous countries to sit all day with a group of teenagers? Bigot!

Andre ganger var det den enorme økningen i voldtekter og seksuelle overgrep, skriver Murray videre.

En av de få undersøkelsene som har vært tillatt de siste årene, viste at 99 av 112 gjerningsmenn i gruppevoldtekter i Sverige hadde utenlandsk bakgrunn.

Men heller ikke dét skulle svenskene snakke om, for da kom beskyldningene om at de mente alle innvandrere er voldtektsmenn:

– One of the few surveys allowed in recent years discovered that 99 out of 112 gang rapists in Sweden had a foreign background.

– But again, you weren’t meant to mention that. So you’re saying all immigrants are rapists, was the sort of shout-down that went on.

Og selv om ingen skulle snakke om det, var det mange som la merke til at økningen i seksuelle overgrep så ut til å henge nøye sammen med den plutselige ankomsten av titusenvis av enslige menn.

Menn som ofte sa at de flyktet fra krigssoner, men som så ut til å ha forlatt familiene sine i hjemlandet:

– Men who often said they were fleeing war zones, but seemed to have left their families back home.

Sverige er ikke lenger et fredelig paradis

Og så var det økningen i den mest alvorlige voldskriminaliteten.

Da bombene begynte å gå av i Sverige, var det heller ikke meningen at lokalbefolkningen skulle legge merke til dem. I begynnelsen ble økningen i antall bombeangrep fortiet av svenske medier, men nå må de dekke det, skriver Murray.

Poenget er at Sverige på få år har gått fra å være et fredelig paradis til å bli det landet i verden som bomber nest mest av alle land som ikke er i krig.

Det eneste landet med flere bombeangrep er USAs naboland Mexico. Hvordan har det skjedd?

– The point is that within just a few years, Sweden has moved from a peaceful paradise to the country with the second-most bombings in any country in the world not at war.

– The only country with more bombings is our own neighbor, Mexico. How did it happen?

Murray ser likheten mellom politikere i USA og Sverige og skriver at de bryr seg ikke med å håndheve loven ved grensen og foretrekker å skyve virkeligheten foran seg mens de fremstår som medfølende og snille:

– In large part — as here in the United States — because our politicians couldn’t be bothered to enforce the law at the border and preferred to put off reality while they posed as compassionate and kind.

Murray trekker frem den svenske politikeren Louise Meijer, som i 2015 var en av lovgiverne som bestemte seg for å åpne landets grenser på vidt gap, men som nå vil ha en enda strengere innvandringspolitikk enn den hun var imot den gangen.

Arnt Jensvoll skrev om Meijer på Document i går.

Svensk politiker angrer seg: – Vi tok fundamentalt feil i innvandrings­spørsmålet

Murray husker Louise Meijer i 2015. Hun var akkurat som de amerikanske politikerne og typene i medier i dag som ikke liker å stå opp for USAs lover.

Dette er menneskene som fortsetter å gjøre livet vanskelig for oss lovlydige, samtidig som de gjør det så enkelt som mulig for dem som bryter loven.

Murray ber dem se til det vakre, en gang så fredelige Sverige og innse at deres holdninger og handlinger har konsekvenser i det virkelige liv.

For alle andre først, deretter for dem selv:

– She was just like those US politicians and media types today who don’t like to speak up for the law here.

– People who continue to make life hard for the law-abiding while making it as easy as possible for the law-breaking.

– Look to lovely, once-peaceful Sweden and realize that your poses have real-life consequences. For everyone else first. Only you next.

Vil Norge se til Sverige?

Kjøp «Den døende borgeren» av Victor Davis Hanson som papirbok eller som e-bok!

Kjøp «Den islamske fascismen» av Hamed Abdel-Samad fra Document Forlag.

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.