Explore.com gir råd til amerikanere som planlegger ferie og ekspedisjoner, både nasjonalt og internasjonalt. De har undersøkt 13 byer i Europa som utgjør en økt fare for både reisende og lokale innbyggere. Kristiansand er en av dem, og den vakre sommerbyen ligger på samme liste som Kiev, Malmö, Belfast, Groznyj og Moskva.

I forrige uke advarte Explore.com om farlige europeiske destinasjoner det er like greit å hoppe over.

Firmaet er basert i Illinois og eid av Static Media Inc., et Delaware-selskap.

Explore: Dangerous European Destinations To Skip On Your Next Trip

Explore har undersøkt 13 byer i Europa som utgjør en økt fare for både reisende og lokale innbyggere. Det er sannsynlig at noen områder er farligere enn andre, skriver de, men Kristiansand har altså uansett prestert å bli inkludert på denne listen.

Den gode nyheten er at Kristiansand ligger sist, men den dårlige nyheten er at den vakre sommerbyen ligger på samme liste som Kiev, Malmö, Belfast, Groznyj og Moskva.

Alle er fantastiske reisemål, skriver Explore, men årvåkenhet er sannsynligvis viktigere i disse byene enn i noen andre europeiske turiststeder.

Explore hevder at Kristiansand har opplevd en økende mengde kriminell aktivitet de siste årene:

Kristiansand har hatt økende kriminell aktivitet de siste årene, spesielt når det gjelder eiendomstyveri og narkotika. Dette er spesielt urovekkende for dem som besøker byen, siden lommetyveri og småtyverier har vært et stort problem innenfor denne trenden.

Kristiansand er en nydelig kystby, men det finnes mange andre gode eksempler på norsk sjøfartskultur rundt hele landets vidstrakte nordsjøkyst. Å velge en annen destinasjon, som Stavanger eller Bergen, er sannsynligvis et godt alternativ for reisende som ønsker å besøke Norge og samtidig unngå mulige problemer.

Kristiansand has seen a rising volume of criminal activity in recent years, with property crime and drug issues taking center stage. This is particularly troubling for those visiting, as pickpocketing and petty thefts have been a major issue within this trend.

Kristiansand is a lovely coastal town, but there are many other excellent examples of Norwegian seafaring culture all around the country’s vast North Sea coast. Picking a different destination like Stavanger or Bergen is likely a good option for travelers looking to visit Norway while steering clear of potential trouble.

Det er like greit å krysse av Malmö på listen

Explore skriver at selv om Sverige kan virke som et skandinavisk paradis, er det noen få farlige steder i landet. For dem som planlegger en ferie dit, er Malmö byen de bør unngå:

Innbyggere i Malmö rapporterer at de føler seg utrygge eller svært utrygge oftere enn noe annet svensk samfunn, og de siste årene har gjengvold og småkriminalitet økt. I tillegg opplever Malmö dessverre en drapsrate som er betydelig høyere enn det svenske landsgjennomsnittet.

Sweden might seem like a quiet Scandinavian paradise, but there are a few dangerous pockets found within the country. If you’re planning a Swedish getaway, Malmö is a place you might want to scratch off your list.

Malmö residents report feeling unsafe or very unsafe more often than any other Swedish community, and in recent years, gang violence and petty crime have been on the rise. As well, Malmö unfortunately experiences a murder rate that’s notably higher than the Swedish national average.

Andre byer på listen:

Glasgow i Skottland, Belfast i Nord-Irland, Podgorica i Montenegro, Sarajevo i Bosnia-Hercegovina, Kyiv i Ukraina, Moskva i Russland, Bucuresti i Romania; London i England, Groznyj i Russland, Birmingham i England, Porto i Portugal.

Vi som ser skriften på veggen

Det er usikkert hvorfor Explore har utpekt Kristiansand som en farlig by, spesielt med tanke på byene den sammenlignes med.

Enda mer gåtefullt er det hvordan de har klart å finne informasjon på engelsk og statistikker om kriminalitet i byen, da disse til og med er vanskelige å finne på norsk.

Likevel har Kristiansand kommune vært relativt åpen om den økende kriminaliteten.

I mars publiserte kommunen en ny rapport om barne- og ungdomskriminaliteten i byen. Noen av punktene er:

– Funnene i rapporten viser at de aller fleste er lovlydige, samtidig som kriminaliteten har økt.

– Volden ser ut til å bli grovere, og de som begår kriminalitet, blir stadig yngre, og kriminaliteten blant de yngste ungdommene øker.

– Bekymret for mørketall. Mye av kriminaliteten foregår i det skjulte, og statistikk over anmeldte saker gir ikke alltid et dekkende bilde av kriminaliteten.

– Det er noen få som står for mye kriminalitet og har en grenseløs atferd.

Om Explore har rett eller ikke i å kategorisere Kristiansand som en farlig by på linje med Kiyv, Moskva, Malmö og Groznyj, er det likevel deprimerende at den vakre sommerbyen har et økende problem med kriminalitet. Nok til at det får internasjonal oppmerksomhet.

Vi som ser skriften på veggen, vet at dette er et problem som vil fortsette å vokse fordi våre ledere nekter å innrømme hva som er roten til problemet og innføre virkemidler som hjelper.

At Kristiansand er utpekt som en farlig by, er bare begynnelsen. Vårt lille fredelige land er på vei mot stupet, og mange av oss lurer på om det er for sent å snu utviklingen.

Kjøp «Den døende borgeren» av Victor Davis Hanson som papirbok eller som e-bok!

Document Forlag utgir Mattias Desmet. Kjøp boken her!

Kjøp Paul Grøtvedts bok!

 

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.