John Barnett (62), pensjonert sjef for kvalitetssikring ved Boeing-fabrikken i Sør-Carolina (USA), ble funnet død i bilen sin dagen etter en vitneforklaring mot flyprodusenten.

Barnett ble funnet død med det politiet mener er en «selvpåført skade» i bilen utenfor hotellet hvor han bodde under en pågående varsler-rettssak. Han skulle gjennomføre dag tre av vitneforklaringen sin da han uten varsel uteble og senere samme dag ble funnet av ansatte på hotellet.

Politiet har foreløpig ikke opplyst noe om hvilken type skade han ble funnet med.

Barnett var utvilsomt en brysom mann for Boeing. Gjennom flere år varslet han om tvilsomme forhold ved Boeing-fabrikken der han jobbet på slutten av sine 32 år i selskapet.

Blant annet skal arbeidere, under kraftig press fra arbeidsgiveren for å unngå forsinkelser, bevisst ha montert deler av lav kvalitet på flyene, skriver Daily Mail. I noen tilfeller skal deler hentet fra skrapkonteinere ha blitt brukt.

Det amerikanske justisdepartementet er nå i gang med etterforskning av selskapet etter at døren til en nødutgang ramlet av et fly fra Alaska Airlines under en flyvning i januar. For bare noen dager siden ramlet et hjul av et Boeing-fly i luften over San Fransisco, mens en motor eksploderte og tok fyr på et Boeing Max 737-fly over Houston.

Barnett begynte å varsle om mangler ved produksjonskvaliteten på Boeing 787 Dreamliner i et intervju med Corporate Crime Reporter i 2019. Han fortalte om hvordan nye ledere som ble hentet inn fra andre steder i landet kom til fabrikken i North Charleston og begynte å «kappe hjørner».

– De begynte å legge press på oss for å unnlate å dokumentere feil, unngå å korrigere defekt materiell som ble installert, og få oss til å bryte de fastsatte rutinene. De bare ønsket å dytte nye fly ut døren «for å få kassaapparatet til å plinge».

Han fortalte også om alvorlige feil med flyenes system for oksygenmasker, og hevdet at så mange som hver fjerde oksygenmaske kunne være defekte i en nødsituasjon. Ifølge Barnett ble aldri varslerrapportene hans fulgt opp av selskapet.

Boeing avviser alt Barnett har kommet med. Det var dagen etter han hadde vært gjennom en 7-timers utspørring fra Boeings advokater at John Barnett ble funnet død.

 

Document er blitt 20 år – kjøp vårt nye tidsskrift!

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.