Reinsdyr vandrer rundt vindmøllene i Storheia vindpark på Fosen i Trøndelag den 13. oktober 2020. Foto: Heiko Junge / NTB.

Avtalen onsdag om å bilegge tvisten mellom reindrifts­utøverne på Fosen og eierne av Fosen Vind DA avslører den nære sammen­hengen mellom det grønne skiftet og en stadig mer utbredt korrupsjon.

Reindriftssamene vant 11–0 i Høyesterett, som i storkammer enstemmig fastslo at vind­turbinene i Roan bryter med menneske­rettighetene.

Men staten, som hadde utstedt den ugyldige og ulovlige konsesjonen, fant seg ikke i å måtte etterkomme Høyesteretts kjennelse. Støre-regjeringen begynte straks å forsøke seg på å omgå dommen. Når landets øverste domstol fastslår at en innretning er ulovlig fordi den er en følge av en retts­stridig tillatelse, ville den eneste logiske konklusjonen være å beordre turbinene revet og terrenget tilbake­ført til sin naturlige tilstand.

Men landet bestyres for tiden av en regjering som etterkommer retts­avgjørelser den er enig i, mens den saboterer andre. Dét er regjeringen sin, det!

Avtalen innebærer at Fosen Vind DA skal betale rein­distriktet 7 millioner kroner hvert år frem til konsesjons­periodens utløp i 2043. Det er en avtale på minst 225 millioner kroner i nåverdi. Dessuten skal staten sørge for nye beite­arealer til erstatning for de områdene som vind­kraft­parken har gjort ulevelige for rein.

Det er nå altså blitt slik i Norge at det er fullt mulig å kjøpe seg ut av brudd på menneske­rettig­hetene. Så lenge penge­makten har den politiske makten på sin side, er det bare å ture frem. Høyesterett er ikke noe å bry seg med!

Det er jo ikke bare reindrifts­samers menneske­rettig­heter som utfordres. Hele befolkningen i mange lokal­samfunn får sin rett til natur­opplevelser krenket når vind­kraft­turbiner skaper visuell forsøpling av naturen. Bare spør folk på Haramsøya på Sunnmøre, hvor penge­makten har fått anledning til å ødelegge folks natur­opplevelser for en hel generasjon fremover.

Senterpartiets tidligere leder Åslaug Haga er nå engasjert for å fremme vind­kraft­interessene. Kommune­politikere skal overtales til å samtykke i ny vindkraft mot å få betaling. Slik får kommuner økte inntekter til å ansette enda flere heltids­politikere og bygge nye rådhus.

Dette er grønn korrupsjon. Under dekke av å ha ideelle motiver skal selskaper med de egentlige eierne i skatte­paradis i andre verdens­deler få anledning til å forgripe seg på norsk natur mot å betale lokale makt­havere. Og ikke bare natur, men også folks helse og trivsel i områder hvor makt­haverne har latt kapital­kreftene få etablere vind­kraft­anlegg nær folk. Bare spør folk i Tysvær, som bor nær støy­helvetes­turbinene!

Dette er grønt skifte i praksis: Miljøet skal reddes ved å ødelegge naturen. Norge har signert inter­nasjonale konvensjoner om å sikre natur mot unødvendig nedbygging, men det teller ikke når de grønne emissærene sprer sitt grunn­falske evangelium. Den som ikke har retten på sin side, skal få kjøpe seg rett. Slik virker korrupsjonen.

Reindriftssamene på Fosen ga opp og lot seg kjøpe. Nå er det lokal­politikere som skal fristes til på det grønne alter å ofre folkets rett til natur­opplevelser – mot betaling. NHO og LO med Åslaug Haga som ypperste­prestinne forsøker nå å bille folk inn at det er kraft­mangel i Norge – og at natur derfor kan ødelegges for å eksportere enda mer kraft til land med dys­funksjonelle kraft­regimer og som har van­skjøttet egen forsyning.

Og bakom gliser inter­nasjonale penge­fyrster hele veien til banken.

 

Kjøp «Et varslet energisjokk»!

 

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.