Tidligere stortingsrepresentant og Oslo-bystyremedlem Erling Folkvord (R) er død, opplyser familien. Han ble 74 år gammel.

Dette melder NTB-Kenneth Kandolf Haug.

Folkvord døde fredag formiddag under en reise i Stockholm i forbindelse med et bokprosjekt om Kurdistan og Palestina.

Folkvord ble født i Levanger i 1949, og utdannet seg som sosionom i Trondheim. Han flyttet så til Oslo og jobbet innen omsorgs- og rustjenestene. Samtidig ble han tidlig engasjert i Rød Valgallianse og Arbeidernes kommunistparti (AKP).

Folkvord satt i Oslo bystyre for RV i 19 år. I 1993 ble han innvalgt på Stortingets, som den eneste personen fra RV gjennom tidene. Senere fulgte han med videre da RV endret navn til Rødt i 2007.

Folkvord hadde aldri noen lederstilling hverken i RV, AKP eller Rødt, og gikk ut av bystyret i 2011.

Til NTB uttalte Folkvord i 2014 at han var fornøyd med sitt bidrag til opphevelsen av sosialtjenestelovens konfiskasjonsparagraf mens han satt på Stortinget.

– Folkvord har gjort en viktig jobb som har hatt betydning både for Rødt, Oslo og Norge, sier Rødt-leder Marie Sneve Martinussen til NTB.

– Erling var engasjert i Rødt, og selv om han ikke alltid var enig i de valgene Rødt tok deltok han aktivt og har gjort en viktig jobb.

Martinussen takker Folkvord på vegne av hele bevegelsen, og sender sine varmeste tanker til familie og nære.

Rødt-representant Bjørnar Moxnes skriver på Facebook at han ble kjent med Folkvord gjennom arbeidet i Oslo bystyre fra 2007, skriver VG.

– Det var veldig trist å høre at Erling er død, skriver han.

– Det var en god dose ærefrykt over å plutselig være gruppeleder for en av partiets mest erfarne folkevalgte, men Erling var ikke akkurat høytidelig på egne vegne, så det ble lærerikt og nyttig.

Respektert

Folkvord var opptatt av å bekjempe korrupsjon og maktmisbruk. Han var også en forkjemper for palestinernes og kurdernes sak. Ifølge Store norske leksikon var han respektert også av sine politiske motstandere.

– Jeg vil huske Erling Folkvord for hans ektefølte og oppriktige engasjement for sakene han trodde på, selv om vi var dypt uenige politisk. Mine tanker i dag går til familien og hans nærmeste, sier Høyre-leder Erna Solberg.

Folkvord har skrevet flere bøker. Den siste boken presenterte han blant annet som gjest hos Doc-TV, men rett etterpå angret han for å ha besøkt Document og beklaget offentlig.

Hans datter, Jorunn Folkvord, er folkevalgt for Rødt i Oslo bystyre og tidligere leder i Rød Ungdom. Hun fikk nylig mye oppmerksomhet da hun avbrøt direktesendingen av Melodi Grand Prix for å oppfordre til boikott av Israel.

Kjøp Totalitarismens psykologi her! Kjøp eboken her!

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.