Statnett og konsernsjef Hilde Tonne legger fram utredning av mulige tiltak for å redusere risikoen for strøm­rasjonering i Norge den 30. september 2022. Foto: Terje Pedersen / NTB.

Statnetts toppsjef Hilde Tonne er grundig lei av at nordmenn klager over dyr strøm. Strøm­støtten bør fases ut, så folk kan forstå at energi virkelig, virkelig, virkelig koster, sier Tonne i en podkast hos Nettavisen.

I podkasten Stavrum & Eikeland torsdag sier Statnett-sjefen, som tjente 5,7 millioner kroner i 2022:

– Vi har ekstremt god råd, som har råd til la være å ta inn over oss hva energi faktisk koster.

Tonne forklarer at den norske staten tjente 1000 milliarder kroner på energikrisen i 2022. Da burde nordmenn betale mer for strømmen, mener hun.

Hun viser til at norske myndigheter har satt en makspris på strøm til norske husholdninger på 77 øre kWh, som er unikt i Europa. Danskene, svenskene og europeere generelt, betaler mye mer for strømmen enn vi nordmenn.

– Så er vi litt lei oss fordi det koster mye mer på hytta. Det er så langt det strekker seg. Jeg blir litt matt av det.

Statnett-sjefen tar det innover seg at hun får kjeft når hun er på besøk i EU-hovedstaden:

Jeg reiser mye rundt i Europa og er mye nede i Brussel. Der får vi så hatten passer. Vi er et land hvor folk forventer at energi er gratis. Slik er det ikke det lenger, sier Tonne.

Men folk flest i Norge får ikke de rette signalene, sier hun:

– I Norge er det et folkekrav ikke å bygge vind på land, fordi det koster kun 77 kWh. Vi får vi ikke de rette prissignalene. Akkurat den ordningen håper jeg at fases ut etter hvert, slik at vi får en forståelse av at energi virkelig, virkelig, virkelig koster, sier Tonne.

Norge skal være glad for utenlandskablene, forteller Tonne til Stavrum og Eikeland, for de kommer til å dekke et fremtidig forventet kraftunderskudd innenlands og har allerede sørget for bedre forsyningssikkerhet, mener hun.

På spørsmål under podkasten fra Tonne om ikke Norge bør elektrifisere oljevirksomheten til havs på grunn av «klimakrisen», svarer Eikeland at han synes noe slikt er helt «åndssvakt», hvorpå Statnett-sjefen repliserer at da er det nok best hun avstår fra å kommentere det.

 

Kjøp «Et varslet energisjokk»!

 

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.