Foreldre som tar barna sine ut av skolen og etterlater dem på koranskole i Somalia, bør straffes med dagbøter, mener Hadia Tajik (Ap).

– Dette er sterke saker. Det er potensielt frihetsberøvelse, det er omsorgssvikt, det er unger som blir satt i en ekstremt vanskelig situasjon, sier Hadia Tajik, som er justispolitisk talsperson.

Tajik mener verktøyene vi har i dag ikke er gode nok. Hverken for å hindre at unge blir utsatt for dette, og for å hjelpe de som allerede er blitt rammet.

– Det er grunn til å tro at det er betydelige mørketall, og at mange lider denne skjebnen uten at verken barnevern eller politi i Norge er kjent med det. Det kan vi som samfunn rett og slett ikke leve med, sier Tajik.

I 2023 var det 99 barn og unge som ambassaden i Kenya mente var ufrivillig etterlatt i utlandet.

Svært få foreldre er etterforsket og dømt for slike forhold.

Tajik sier det er urovekkende, da det kan være snakk om frihetsberøvelse og grove overgrep.

– Vi må få flere av disse sakene inn i straffesporet der hvor de hører hjemme, dette vil også ha en preventiv virkning. I tillegg mener jeg vi må vurdere lovendringer som også gjør det straffbart å planlegge å sende barna sine på denne typen ufrivillige utenlandsopphold, sier Tajik.

Hadia Tajik mener det vil være forebyggende hvis foreldre vet at de risikerer å bli økonomisk straffet hvis de sender barn på slike opphold i utlandet.

– Derfor vil vi endre loven slik at foreldre som systematisk og bevisst hindrer sine barn pliktig grunnskoleopplæring, sanksjoneres økonomisk gjennom dagbøter og trekk i barnetrygden for hele perioden barnet har udokumentert skolefravær, avslutter Ap-politikeren.

 

Kjøp «Dumhetens anatomi» av Olavus Norvegicus! Kjøp eboken her.

Kjøp «Europas underlige død»!

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.