Israel krever at Luiz Inácio Lula da Silva trekker tilbake sin sammenligning av krigen mot terrororganisasjonen Hamas med naszistenes utryddelse av jøder. Men Lula vil ikke si unnskyld – han «hevner» seg heller ved å tilbakekalle sin ambassadør til Israel for «konsultasjoner».

Jødehatere ikke velkommen i Israel

På andre siden av Atlanteren har Brasil innkalt Israels ambassadør til «samtaler» – og Lula har bedt sin ambassadør til Israel om å komme hjem. Han er nemlig snurt fordi Israels utenriksminister mandag tok Brasils ambassadør med seg til det nasjonale Holocaust-museet i Jerusalem. Der fortalte han ham at Lula da Silva ikke er velkommen i Israel før han ber om forladelse for sitt «alvorlige antisemittiske angrep»:

– Vi vil hverken glemme eller tilgi. Dette er et alvorlig antisemittisk angrep. Fortell president Lula i mitt og det jødiske folks navn at han er persona non grata i Israel inntil han trekker ordene tilbake, sa utenriksminister Israel Katz.

Diplomati på høygir

Dette er en markert opptrapping av den diplomatiske feiden mellom de to landene som startet med Lulas uttalelse søndag 18. februar:

– Det som skjer med det palestinske folk på Gazastripen er ulikt alt annet i historisk tid. Jo, det skjedde faktisk da Hitler bestemte seg for å drepe jødene, sa Lula under en pressekonferanse i Etiopia med henvisning til naziregimets utryddelse av rundt seks millioner jøder.

– Skammelig

Netanyahu har siden kalt Lulas uttalelser «skammelige»:

– Kommentarene fra den brasilianske president er en trivialisering av Holocaust og et forsøk på å angripe det jødiske folk og Israels rett til selvforsvar. Å trekke sammenligninger mellom Israel og nazistene er å krysse en rød strek.

Brasil: Stort antall parlaments­medlemmer krever riks­rett mot Lula

 

 

Kjøp «Dumhetens anatomi» av Olavus Norvegicus! Kjøp eboken her.

 

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.