86 parlamentsmedlemmer har underskrevet en begjæring om å stille landets president, Luiz Inácio Lula da Silva, for riksrett for uttalelser han har gitt om terrororganisasjonen Hamas’ krig mot Israel. Minst 18 av underskriverne tilhører regjeringspartiene.

Gazastripen er Holocaust

Lulas sammenligner Israels angrep på Gazastripen med Holocaust: Israels militære aksjoner på Gazastripen er folkemord. Han trakk en parallell til Adolf Hitlers utryddelse av seks millioner jøder i forrige århundredes Nazi-Tyskland:

– Det som skjer med det palestinske folk på Gazastripen er ulikt alt annet i historisk tid. Jo, det skjedde faktisk da Hitler bestemte seg for å drepe jødene, sa Lula under en pressekonferanse i Etiopia med henvisning til naziregimets utryddelse av rundt seks millioner jøder.

Skammelig og alvorlig

Uttalelsen har avstedkommet en rekke reaksjoner. Israels statsminister Benjamin Netanyahu kalte den «skammelig og alvorlig». 

– Å sammenligne Israel med nazistenes Holocaust og Hitler er å krysse en rød linje. Israel kjemper for sin eksistens og vil for å sikre sin fremtid, kjempe frem til fullstendig seier og samtidig forsvarer vi folkeretten.

Hård reprimande

Netanyahu la til at Brasils ambassadør i Israel umiddelbart ville bli innkalt «til en hård reprimande».

Normalt ville møtet med ambassadøren i utenriksdapartementet, men Israels utenriksminister har lagt det til Yad Vashem, Israels offisielle minnesmerke over ofre for Holocaust. Utenriksministeren erklærte Lula «persona non grata». Han vil ikke være velkommen i landet før han trekker uttalelsene tilbake:

– Vi vil hverken glemme eller tilgi.

Lula må fjernes

Initiativtageren til begjæringen om riksrett, Carla Zambelli, mener Lula må fjernes:

– Anmodningen om riksrett som kan oppnå 100 underskrifter, er et forsvar av den nasjonale sikkerhet og bekrefter behovet for at Lula raskt fjernes som president:

Oppdatering 20.02.2024 09.00: Antall underskrivere skal være steget til 96, derav 23 fra regjeringspartiene.
Oppdatering klokken 14.00: Antall underskrivere 113, hele 33 tilhører regjeringspartiene.

– En stille revolusjon har gjort Brasil til diktatur

Brasil: – Alt ved dette valget lukter svindel

 

 

 

Kjøp «Mesteren og Margarita»! Du kan også kjøpe den som ebok.

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.