Hollywood-stjerner som Debra Messing og Julianna Margulies er blant de over 450 jødene i underholdningsbransjen som tar avstand fra «The Zone of Interest»-regissør Jonathan Glazers kontroversielle Oscar-tale om krigen mellom Israel og Hamas. Glazer er britisk og selv jøde.

Handlingen i filmen kan leses i VGs filmanmeldelse, som ga «The Zone of Interest» terningkast fem.

Filmen vant prisen for beste internasjonale film.

The Zone of Interest | Official Trailer.

I et åpent brev sendt forrige uke til Glazer skriver Hollywood-stjernene at de tar avstand fra at deres jødiskhet blir misbrukt til å sette moralsk likhetstegn mellom et naziregime som forsøkte å utrydde en folkegruppe, og en israelsk nasjon som forsøker å avverge sin egen utryddelse:

– Hvert eneste sivile dødsfall i Gaza er tragisk. Men Israel angriper ikke sivile. Det er Hamas som er målet. I det øyeblikket Hamas løslater gislene og overgir seg, er denne hjerteskjærende krigen over. Dette har vært sant siden Hamas’ angrep 7. Oktober.

– Bruken av ord som «okkupasjon» for å beskrive et jødisk urfolk som forsvarer et hjemland som går tusenvis av år tilbake i tid, og som er anerkjent som en stat av FN, forvrenger historien.

Beskyldningene og fordømmelse av Israel og det jødiske folk gir næring til et voksende antijødisk hat rundt om i verden, i USA og i Hollywood, skriver Hollywood-stjernene videre:

– Det nåværende klimaet med økende antisemittisme understreker bare behovet for den jødiske staten Israel, et sted som alltid vil ta imot oss, slik ingen stat gjorde under Holocaust som skildres i Glazers film.

Danny Cohen, som var den utøvende produsenten på filmen om Holocaust, avslørte forrige fredag at heller ikke han støtter takketalen der regissør Jonathan Glazer trakk paralleller mellom Nazi-Tyskland og den pågående konflikten i Gaza.

Ifølge Cohen, har han gjentatte ganger blitt kontaktet av flere medlemmer av det jødiske samfunnet som så på filmen som et viktig stykke Holocaust-utdanning, men er opprørt over at det er blandet sammen med det som skjer nå [i Gaza], enten det var Jonathans intensjon eller ikke å gjøre det.


Cohen innrømmer at krigen er tragisk og forferdelig og tapet av sivilt liv er forferdelig, men gir Hamas skylden for det:

– Jeg er fundamentalt uenig med Jonathan om dette. Krigen og fortsettelsen av krigen er ansvaret til Hamas, en folke morderisk terroristorganisasjon som fortsatt holder og misbruker gisler, som ikke bruker sine tunneler til å beskytte uskyldige sivile i Gaza, men bruker det til å skjule seg selv og tillate at palestinere dør.

Han uttalte også at det er beklagelig at den suksessrike filmen har blitt overskygget av kontrovers:

– Jonathan [Glazer] brukte 10 år på å lage filmen og har laget noe bemerkelsesverdig, men folk snakker mer denne uken om det han sa i 30 sekunder. Og jeg synes det er beklagelig fordi jeg bare elsket samtalen som han fokuserte på, på filmen selv. Så John har rett til å si det han vil, men jeg er ikke enig i det han sa.

Glazers tale ble møtt med rungende applaus fra det stjernefylte publikummet, skriver New York Post.

Du burde skamme deg over å bruke Auschwitz til å kritisere Israel

Talen ble også fordømt i et åpent brev fra The Holocaust Survivors’ Foundation, skriver Fox News.

President i foreningen, David Schaecter, som er 94 år gammel og overlevde Holocaust skrev et lidenskapelig brev til Jonathan Glazer som burde leses av alle som fordømmer Israel og jødenes kamp om å overvinne ondskap:

David Schaecter skrev:

Jeg så med forferdelse på søndag kveld da jeg hørte deg bruke Oscar-utdelingen til å sette likhetstegn mellom Hamas’ vanvittige brutalitet mot uskyldige israelere og Israels vanskelige, men nødvendige selvforsvar i møte med Hamas’ pågående barbari. Kommentarene dine var faktamessig unøyaktige og moralsk uforsvarlige.

Den «okkupasjonen» du snakker om, har ingenting med Holocaust å gjøre. Det jødiske folkets eksistens og rett til å bo i landet Israel er flere hundre år eldre enn Holocaust. Dagens politiske og geografiske landskap er et direkte resultat av kriger startet av tidligere arabiske ledere som nektet å akseptere jødene som sine naboer i vårt historiske hjemland.

Nå som flere arabiske land slutter fred med Israel fordi sikkerhet og velstand er bedre for alle mennesker, har Iran og deres terroristiske stedfortredere startet en ny krig, støttet av altfor mange som i naivitet eller ondskap skylder på okkupasjonen.

Verre er det at du valgte å bruke Holocaust for å bekrefte din personlige mening. Du laget en Holocaust-film og vant en Oscar. Og du er jøde. Det er bra for deg. Men det er skammelig av deg å påberope deg å snakke på vegne av de seks millioner jødene, inkludert halvannen million barn, som ble myrdet utelukkende på grunn av sin jødiske identitet.

Og det er skammelig av deg å mene at du snakker på vegne av de av oss som personlig så verden stå stille mens våre mødre, fedre, brødre, søstre, besteforeldre, tanter, onkler og søskenbarn ble myrdet.

Vi hadde faktisk ikke noe sted å dra – ikke noe mulig tilfluktssted. Ingen land ville ta imot oss, selv om verdens ledere utmerket godt visste at tusenvis av jøder ble myrdet hver dag. Det fantes ingen jødisk nasjon vi kunne flykte til. Du burde skamme deg over å bruke Auschwitz til å kritisere Israel.

Kjøp «Den døende borgeren» av Victor Davis Hanson som papirbok eller som e-bok!

Kjøp «Den islamske fascismen» av Hamed Abdel-Samad fra Document Forlag.

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.