Oslo Arbeiderparti mistet sist høst makten i hovedstaden, og Ap gjorde sitt dårligste valg nasjonalt på 99 år. Nå har et utvalg levert sin evaluering.

I tre måneder har et utvalg forsøkt å finne svarene på hva som gikk galt under valget sist høst, og nå er konklusjonene klare, skriver Aftenposten.

Én av utvalgets konklusjoner er at nasjonale saker påvirket Oslo «i svært stor grad». For mange velgere ble det like mye en folkeavstemning om regjeringen som om hvilket styre Oslo skulle ha, mener utvalget. De mange habilitetssakene sentralt gjorde det vanskelig å holde dagsordenen på den lokale valgkampen.

Utvalget peker også på at Anette Trettebergstuens avgang var spesielt negativt, ettersom hun kan ha påvirket mobiliseringen av velgere i det skeive miljøet. Trettebergstuen har ingen kommentarer til dette, skriver avisen, men leder Frode Jacobsen i Oslo Ap mener utvalget har et poeng.

– Jeg tror at kjente politikere med en sterk profil i en velgergruppe kan ha stor verdi. Det er ikke tvil om at Anette sto sterkt i det miljøet, sier han til Aftenposten.

Utvalget peker også blant annet på at regjeringssamarbeidet med Senterpartiet ikke var særlig populært, og skriver at de ønsker at Ap fram mot 2025-valget bør «søke et bredt samarbeid fra sentrum til venstre for å sikre en flertallsregjering.» I praksis betyr dette SV, som flere profiler i Oslo, ikke minst tidligere byrådsleder Raymond Johansen, har ivret for.

Blant konklusjonene er også at Ap kom for sent i gang med valgkampen og ble oppfattet som et parti som ville ha «mer av det samme», ikke et som kom med nye løsninger, og at partiet mislyktes med å hente tilbake velgerne som de i 2019 tapte til partier som Folkeaksjonen nei til mer bompenger og MDG.

Kjøp Sir Roger Scrutons bok “Svindlere, svermere og sjarlataner” fra Document Forlag her!

Kjøp T-skjorten «for en bilfri & varmere by» her

Kjøp T-skjorten her!

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.