Johan Galtung døde lørdag morgen på Bekkestua Helsehus, 93 år gammel. Galtung var viktig som en av «farsskikkelsene» for venstresiden på 60-70-tallet. Han ble kjent for sine drepende karakteristikker av Washington og utlegninger som den gangen var nye og uortodokse.

Med tiden ble det mange om beinet og Galtung fikk problemer med å henge med. Samtidig kom det en ny radikalisme blant akademia som var mer dogmatisk og mindre leken. LHBTQ var ikke Galtungs bord. Men han blamerte seg på sine eldre dager da han begynte å sverme for Sion vises protokoller. Det var definitivt en lite ærefull avslutning på hans karriere.

Galtung har betydd mest som symbol, Han føyer seg inn i rekken av venstreintellektuelle som nå har gått fra borde: John Pilger, Noam Chomsky, som dog fremdeles er i live.

De hadde antiamerikanismen til felles. Men de ble akterutseilt av en ny generasjon som er enda mer antiamerikansk enn de selv var.

Kanskje de må bære et visst ansvar.

Så sent som i 2010 opptrådte Galtung sammen med Arne Treholt. Sammen hadde de forfattet boken «Hva var det du prøvde å få til?»

Treholt beholdt en fanskare som fulgte han helt til graven, og for Galtung var han brobyggeren.

Resonansen i samtiden ble stadig svakere og dårligere.

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.