Det britiske helsevesenet NHS har suspendert en familielege som er en av nøkkelfigurene bak terrorgruppen Hizb ut-Tahrir. Wahid Asif Shaida var medlem av gruppen som har som mål å etablere et kalifat styrt under islamsk lov mens han jobbet som fastlege i London i mer enn 20 år.

Den britiske regjeringen har forbudt den islamistiske terrororganisasjonen Hizb ut-Tahrir, kunne vi lese på Document i forrige uke. Det er derfor ulovlig å være medlem av organisasjonen.

Hizb ut-Tahrir ble grunnlagt i 1953 som en politisk organisasjon i det daværende jordansk-kontrollerte Jerusalem av Taqi al-Din al-Nabhani, en palestinsk islamsk lærd fra Haifa i Israel.

Den er aktiv i minst 32 land, inkludert Danmark, Sverige, Storbritannia, USA, Canada og Australia. Målet er å etablere et kalifat styrt under islamsk lov.

Al-Nabhani formulerte et program og et utkast til grunnlov for etablering av et kalifat. Organisasjonen ser på verdenshistorien som en evig konflikt mellom islam og ikke-troende, og statssystemet er ansett som et historisk angrep på islam.

I 2015 ble terrorgruppen forbudt i Tyskland, Russland, Kina, Egypt, Tyrkia og flere arabiske stater.

Hizb ut-Tahrir demonstrating in Copenhagen. Hizb ut-Tahrir is working for the establishment of an Islamic state (“Ummah”) lead by one religious leader (“khilafah”/caliph). Source: Wikimedia, 21 July 2006.

I dag skriver The Telegraph at det britiske helsevesenet NHS har suspendert en familielege som er en av nøkkelfigurene bak terrorgruppen.

Dr. Wahid Asif Shaida var medlem av eksekutivkomiteen til Hizb ut-Tahrir mens han jobbet som fastlege i Harrow, nord i London, i mer enn 20 år.

Storbritannias innenriksdepartement forbød organisasjonen 19. januar, og medlemmer kan bli ilagt fengselsstraff i opptil 14 år.

Shaida ledet Hizb ut-Tahrir ved å bruke navnet Abdul Wahid mens han trente yngre leger ved operasjonsklinikken hvor han jobbet. Han har jobbet som fastlege ved praksisen siden 2002.

I oktober ledet han en anti-israelsk protest der noen demonstranter oppfordret til «jihad», og han har rettferdiggjort drapsforsøket på Salman Rushdie:

– Dr Shaida chaired Hizb ut-Tahrir using the name Abdul Wahid while training junior doctors at the surgery, GP Direct.

– In October, he led an anti-Israel protest at which some demonstrators called for “jihad” and previously tried to justify the attempted murder of Sir Salman Rushdie.

En talsmann for NHS London sa at de har prosedyrer på plass for å sikre at enkeltpersoner er skikket til å jobbe for helsevesenet, og at Shaida har blitt suspendert og ikke kan jobbe som fastlege.

En lege fra Harrow som ble intervjuet av Jewish News, stilte spørsmål ved hvorfor fastlegen ikke ble suspendert da innenriksministeren først presenterte et utkast til ordre om at Hizb ut-Tahrir skulle forbys 15. januar:

Jewish News skrev at det er viktig at NHS England og General Medical Council (GMC) undersøker hvordan de har håndtert saken. Wahid Asif Shaida har jobbet som fastlege i årevis, og i mer enn ti år har han åpent ledet en nylig forbudt terrorgruppe som allerede er forbudt i andre land:

– They said: It’s vital that NHS England and the General Medical Council (GMC) investigate their management of the case of this doctor, who whilst working as an NHS GP for decades has also for the last approximately 10 years been openly leading a recently proscribed terror group, which has already been banned in other countries.

Til tross for sikkerhetstrusselen for ansatte, pasienter og publikum, og den lovpålagte plikten til å forhindre terrorisme i helsevesenet, har han hatt lisens til å praktiskere som lege og til og med trene andre fastleger:

– Despite grave safeguarding concerns raised regarding the wellbeing and safety of staff, patients and the public, and notwithstanding the statutory prevent duty to combat terrorism in healthcare, he remains a fully registered GMC doctor and GP trainer with a licence to practise.

I dagene etter Hamas’ terrorangrep på Israel berømmet Hizb ut-Tahrirs angrepet på sin Facebook-side. Terrorgruppen skrev at den hadde tent en bølge av glede og oppstemthet blant muslimer globalt:

– In the days after Hamas gunmen massacred more than 1,200 Israelis on Oct 7, Hizb ut-Tahrir’s Facebook page praised the attack as having “ignited a wave of joy and elation among Muslims globally”.

Shaida talte under en demonstrasjon utenfor den egyptiske og tyrkiske ambassaden i London etter Hamas’ terrorangrep. Han brukte da pseudonymet Abdul Wahid og sa til publikum:

– Seieren kommer, og alle må velge side. Hvem sin side skal du stå på?

– Victory is coming and everyone has to choose a side. Whose side are you going to be on?

Et videoklipp viste folk i mengden som sang «Jihad, Jihad, Jihad» under talene. The Met konkluderte med at ingen lovbrudd fant sted.

Met Police chiefs summoned by ministers for allowing ‘jihad’ chant at Palestine rally.

Shaida, som tok legeutdanning ved University College London, har benektet at Hizb ut-Tahrir er ekstremistisk, og sier at ordet brukes som et nedsettende begrep.

Etter at Salman Rushdie ble knivstukket i 2022, skrev Shaida på sin Facebook-side om profeten Muhammed:

– Omfanget av muslimers kjærlighet til Allahs budskap over hele verden kan ikke forklares eller kvantifiseres. Jeg tviler på at du vil finne noen som elsker Allah som vil føle sympati for noen som fornærmet ham.

– The extent of the love of Muslims worldwide for the Messenger of Allah cannot be explained or quantified… I doubt you will find anyone who loves him feeling sympathy for someone who insulted him.

Tre unge reportere fra GB News avslørte for en måned siden at det er en ny etterforskning av den islamistiske fastlegen som er ansatt av NHS.

– Folk i det nordvestlige London som er hans pasienter, er bekymret.

– There are concerns from people in north west London who are patients.

Kjøp «Hvordan myndighetene bløffet oss» av Robert Malone her!”

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.