Utenfor Tysklands forfatnings­domstol Bundes­verfassungs­gericht i Karlsruhe 24. januar 2023. Foto: Uli Deck / DPA via AP / NTB.

Den tyske forfatnings­domstolen har i en kjennelse tirsdag satt ned foten for offentlig finansiering av det nynazistiske partiet NPD (National­demokratische Partei Deutschlands), som siden prosessens begynnelse har skiftet navn til Heimat.

Retten fastslår at partiet er grunnlovs­stridig da det ønsker å eliminere den frie og demokratiske rettsorden og definere tilhørighet etter etnisitet, og forbyr derfor å gi det statsstøtte i første omgang i seks år, melder Die Welt.

Dette har vært den første prosessen i sitt slag i Tyskland, skriver den tyske avisen.

Politiske fiender av Alternative für Deutschland (AfD) håper imidlertid at det ikke blir den siste. Både til høyre, til venstre og blant grønne har flere i det tyske politiske landskapet tatt til orde for en tilsvarende prosess mot AfD, som mange – uten å argumentere for saken – anklager for å være høyre­ekstremt.

Tysklands finansminister Christian Lindner, som tilfører det fridemokratiske partiet FDP, er imidlertid tilbakeholden i sine kommentarer etter kjennelsen i forfatnings­­domstolen.

«I omgang med AfD bør man se svært nøye på hva som er forfatnings­rettslig nødvendig og mulig», sier han til Die Welt. «Det må ikke oppstå et inntrykk av at partiene i det demokratiske sentrum ønsker å unngå en ubehagelig konkurrent ved å gripe til partiretten som middel.»

Lindner mener at AfD bør konfronteres politisk.

Man må ikke være redd, men snarere gi svar på spørsmålene som stilles av folk som har gått til AfD, særlig på felter som migrasjon, byråkrati og privatliv.

Mange har ventet på en my migrasjonspolitikk siden Merkel-æraen, og nå kommer den, påstår finans­ministeren.

Asylmigrasjonen til Tyskland var i fjor den høyeste siden den store migrasjons­bølgen i 2015.

 

Kjøp «Dumhetens anatomi» av Olavus Norvegicus! Kjøp eboken her.

 

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.