Rettsbygningen på Appellhofplatz i Köln, der Forvaltningsdomstolen i byen holder til. Foto: © Raimond Spekking / CC BY-SA 4.0 (via Wikimedia Commons).

Forvaltningsdomstolen i Köln har inntil videre forbudt den tyske innenlandske sikkerhetstjenesten Verfassungsschutz å klassifisere opposisjonspartiet Alternative für Deutschland (AfD) som mistenkelige høyreekstremister med sikte på generell adgang til å overvåke partiets medlemmer.

Det melder Die Welt.

Tidligere denne uken hadde den føderale ledelsen i Verfassungsschutz gitt sine avdelinger i Tysklands delstater grønt lys til overvåkning av AfD. Så snart dette ble offentlig kjent, anklaget AfD sikkerhetstjenesten for å ha politiske motiver, og anket samtidig avgjørelsen rettslig.

Kjennelsen tar midlertidig til følge AfDs krav om forbud mot overvåkning i påvente av en endelig avgjørelse i saken.

I sin meddelelse av kjennelsen skriver Forvaltningsdomstolen – ikke Forfatningsdomstolen, som NTB feilaktig skriver (den ligger i Karlsruhe) – at mistenkeliggjøringen av AfD griper inn i den grunnlovsfestede likestillingen mellom politiske partier.

Partene i saken kan anke kjennelsen inn for en høyere forvaltningsrett i Münster, opplyser Die Welt.

 

 

Kjøp Ruud Koopmans’ bok her!

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar 🙂