Nytt

Leder for det tyske overvåkingspolitiet, Hans Georg Maaßen, sier Alternative für Deutschland ikke er noe høyreekstremt parti. Det finnes ikke noen holdepunkter som gjør at partiet kommer i betraktning for overvåking, sa Maaßen.

Der Präsident des Bundesamts für Verfassungsschutz, Hans-Georg Maaßen, sieht keinen Anlass, Politiker der Alternative für Deutschland (AfD) überwachen zu lassen. «Die AfD ist aus unserer Sicht derzeit keine rechtsextremistische Partei», sagte Maaßen der «Welt am Sonntag». Es gebe keine Anhaltspunkte, «dass die Partei die Voraussetzungen erfüllt, um Beobachtungsobjekt des Bundesverfassungsschutzes zu sein.»

Leder av partiet Die Linke, Katja Kipping, hevdet at deler av AfD har tette forbindelser til nynazister. Hun forlangte at partiet overvåpkpes.

«Die Positionen der AfD sind in weiten Teilen rassistisch. Es gibt aktuell einen Flügelkampf in der AfD, Teile der AfD haben enge Verbindung zu extrem Rechten bis hin zu Neonazis», sagte sie der «Welt»

Overvåkingssjefen setter henne på plass når han sier at de er fullt klar over at det kommer medlemmer av det nynazistiske NPD på AfDs møter, men de er ikke representative for partiet. De har ikke innflytelse, slo han fast.

Sosialdemokratene er ikke stort bedre. Også deres leder, Sigmar Gabriel, mener at AfD bør overvåkes.

Det er en fiendtlighet mot AfD blant de etablerte partiene som er frapperende. Selv Die Welt bruker mesteparten av plassen på å gjenta uttalelsene til partileder Frauke Petri om at grensevakter i en nødsituasjon kan anvende våpen hvis myndighetene har vedtatt å stenge grensene. Denne i og for seg logiske konstatering er blitt utlagt av en samlet presse som et bevis på Petris ekstreme holdninger.

Denne fiendtligheten ser ikke ut til å virke som før. Partiet ligger på 14 prosent. Die Linke på 7. Anklager om høyreekstremisme er et kort som blir spilt for alt det er verdt, om og om igjen.

Det partiene som bruker det ikke forstår er at velgerne etterhvert får følelsen av at de etablerte partiene ikke tåler at noen utfordrer dem. Dermed blir anklagene et uttrykk for intoleranse.

At leder av Verfassungsschutz så tydelig går god for AfD, kan ikke overvurderes. Det var som å bli frikjent. AfDs politiske motstandere mistet dermed et viktig kort.

 

http://www.welt.de/politik/deutschland/article154166752/AfD-ist-keine-rechtsextremistische-Partei.html