Demonstranter utenfor NRK-huset i Oslo. Foto: Annika Byrde / NTB,Gaza

Under den første norske delfinalen i MGP i kveld demonstrerer Aksjonsgruppa for Palestina utenfor publikumsinngangen på Marienlyst. Politiet er på plass.

Aksjonene til støtte for palestinerne, og i praksis til støtte Hamas-regimet, fortsetter her i landet.

Klokken 18.10 lørdag ettermiddag la flere demonstranter seg ned utenfor publikumsinngangen på NRK-huset på Marienlyst i Oslo. De var kledd i blå pressevester med blod på.

Det var ment som en protest mot at et antall journalister skal være drept i krigen. Document har omtalt at enkelte  «journalister»  har deltatt i kamphandlinger på Hamas sin side, og er drept i den forbindelse.

De to journalistene som ble drept av den israelske hæren i Rafah søndag var medlem av terrorgrupper, melder den israelske hæren. NRK gjorde et stort nummer av at de ble drept i morgensendingen, uten å nevne muligheten for at de kunne ha flere roller. Det som tiltrakk IDFs oppmerksomhet var at en av journalistene opererte en drone. En drone er et offensivt våpen i et krigsteater,  skrev Document nylig. Se artikkel under.

Se artikkel under.

Også politiet er på plass utenfor NRK, melder NTB.

– Vårt krav er at Norge og NRK jobber for utestengelse av Israel fra Eurovision 2024. Under markeringen vil vi vise hvor massivt 116 døde journalister er, og minne NRK på sitt ansvar som allmennkringkaster, for å stå i solidaritet med pressefrihet og journalisters særskilte rett på vern under krig, skriver aksjonsgruppa i en pressemelding.

– Å la Israel delta i en europeisk sangkonkurranse som fremmer glede og samhold, samtidig som de har drept 116 av NRK sine palestinske journalistkollegaer på 96 dager er uakseptabelt, skriver aksjonsgruppa.

Det nevnes her ikke noe om disse journalistenes direkte deltakelse i krigshandlinger. Det har heller ikke vært omtalt i særlig grad i norske medier, utenom Document.

Underholdningsredaktør Charlo Halvorsen i NRK skriver i en tekstmelding til NTB at de har forståelse for at situasjonen i Gaza opprører mange og vekker sterke reaksjoner.

– Hvis noen ønsker å demonstrere utenfor NRK så er det bare en del av vår ytringsfrihet, skriver Halvorsen, som for øvrig er gift med tidligere SV-leder Kristin Halvorsen.

De færreste vil tro at hans syn på Gaza-krigen er preget av de særlige nyanser.

Den 5. desember i fjor kunngjorde EBU at Israel er blant deltakerlandene i Eurovision 2024, noe landet har vært i en årrekke.

Les også: 

IDF: Drepte journalister var medlem av terrorgrupper

Støtt Document:

Gode bøker fra Document! Bestill i dag:

Kjøp «Europas underlige død» her.

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.