En kirkeasylant i Herøy kirke i Fosnavåg på Sunnmøre kan bli hentet ut med makt.

– Politiet på Sunnmøre har begynt arbeidet som kan ende med bruk av makt, forteller politimester Ingar Bøen til Vårt Land.

Suel Hussein Kassembo som hevder han er fra Burundi i Sentral-Afrika, gikk i kirkeasyl i Herøy kirke i nyttårshelgen. Politiet prøver å overtale Kassembo til å forlate kirkeasylet, men hvis dialogen ikke fører fram, er de forberedt på å bruke makt.

– Det kan bli aktuelt å gå inn i kirken etter hvert. Det vil ikke bli gjort uten at man først har hatt dialog – både med kirkeasylanten og representanter for kirken, sier Bøen.

Oslo tingrett slo i desember fast at utlendingsmyndighetene kunne sende Kassembo ut av landet, men han ønsker å bli i Norge fram til ankesaken hans er avgjort i lagmannsretten.

Kassembo kom ifølge NRK til Norge i 2005 og søkte om asyl. Han oppga at han var 16 år. Han fikk avslag på asyl i januar 2007 og ble utvist i 2010. Senere har han også fått avslag på arbeidstillatelse. Norske myndigheter har liten tro på hans historie og mener han er eldre enn han sier, og at han kommer fra nabolandet Tanzania, ikke Burundi.

Justisminister Emilie Mehls (Sp) nye kirkeasylpolitikk innebærer en oppheving av instruksene og retningslinjene som i 30 år hadde hindret politiet i å gå inn i kirker for å hente ut kirkeasylanter med makt.

«Det vil fremover ikke lenger være særskilte retningslinjer for fremtidig uttransport av personer som har tatt opphold i kirker. Det betyr at om det skulle oppstå nye tilfeller av kirkeasyl, skal sakene løses i tråd med politiets vanlige rutiner», heter det ifølge Justisdepartementets nye lov.

 

Kjøp billetter til lesermøte med Mikael Jalving her!

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.