Den romerske keiser Marcus Aurelius Antoninus Augustus som er bedre kjent som Heliogabalus, blir fra nu av ansett som transkjønnet kvinne av det britiske North Hertfordshire Museum. Keiseren vil også bli omtalt med pronomenene hun/henne.

Respekt for fortidens kjønnsidentitet

En talsmann for museet sier at de «av høflighet og respekt» er sensitiv overfor «fortidens menneskers kjønnsidentifisering og bruk av pronomen».

Museet har tatt avgjørelsen basert på en beretning fra den romerske historieskriveren Cassius Dio som forteller at Heliogabalus én gang ba en av sine mannlige elskere om ikke å kalle ham «Lord», men «Lady».

Tynn videnskap

En forsker ved Cambridge sier til BBC at det britiske museets avgjørelse ikke er særlig videnskapelig fundert: 

– Historikerne vi forholder oss til for å forstå Heliogabalus’ liv, er ekstremt fiendtlig innstilt til ham og kan ikke tas for pålydende. Vi har ingen direkte beviser for hva Heliogabalus selv har sagt. Det finnes mange eksempler i romersk litteratur på at feminint språk er brukt for å kritisere eller svekke en politisk skikkelse. Henvisninger til at Heliogabalus brukte sminke og parykker og fjernet kroppshår, kan være kokt sammen for å undergrave keiseren.

Endrede pronomen ble vanligvis brukt i referanser til myter og religion, ikke for å beskrive virkelige mennesker.

Myrdet av sin egen bestemor

Heliogabalus ble født ca. 203. Han ble romersk keiser i 218 efter slaget ved Antiokia, knapt fjorten år gammel.

Heliogabalus viste manglende respekt for romerske religiøse tradisjoner og seksuelle tabuer og fikk rykte for å være promiskuøs og for å prostituere seg – også i det keiserlige palass. Deler av hans dårlige rykte skyldes sannsynligvis sverting fra motstandere som har resultert i at tidlige historikere betraktet ham som den mest foraktelige av alle romerske keisere. 

Han ble i sin korte regjeringstid stadig mer upopulær og ble myrdet den 11. mars 222, bare 18 år gammel i en sammensvergelse ledet av hans egen bestemor.

 

 

Kjøp «Et vaklende Europa» av Carl Schiøtz Wibye!

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.