Selv om Samantha er jøde og politiet ikke hadde mistenkte, ble det raskt avklart at drapet ikke var motivert av antisemittisme. Nå sitter en mistenkt i varetekt. Mens politiet fortsetter dekkoperasjonen, jobber medier hardt med å forsikre folket at det ikke var hatkriminalitet.

Den 22. oktober skrev Document om Samantha Woll som ble knivstukket utenfor huset sitt i Detroit, Michigan. Det ble senere kjent at hun var knivstukket i hjemmet og klarte å komme seg ut før hun døde. Samantha var daglig leder for en synagoge i Detroit, Michigan.

Dagen etter drapet ble publikum oppfordret til å unngå spekulasjoner om motivet for drapet før flere detaljer er kjent. En oppfordring vi sjelden opplever når andre minoriteter er brutalt drept.

Hans Rustad skrev om dette i kommentaren To drap – to helt ulike fortellinger.

Bare en dag etter vår publisering av saken meldte alle landsomfattende medier i USA at drapet hadde ingenting med antisemitimse eller hatkriminalitet å gjøre.

NBC News skrev at politiet gjentok at drapet på en fremtredende jødisk leder mest sannsynlig ikke var en handling av antisemittisme, og at det ikke bar tydelige tegn på en hatkriminalitet.

– Akkurat nå tar ikke bevisene oss dit, politisjefen i Detroit James E. White til journalister, og nektet å utdype hva som fikk myndighetene til å tro at drapet på Samantha Woll ikke var hatkriminalitet.

Fare for angrep på jøder, muslimer og arabere

Politisjefen la til at ingen var arrestert og insisterte på at ingen grupper i samfunnet var i fare. Liberale NBC legger til at myndighetene er bekymret for angrep på jødiske, muslimske og arabiske amerikanere på grunn av spenninger rundt Israel-Hamas-krigen.

Flere på sosiale medier og i kommentarfeltene spurte hvordan det var mulig å vite at det ikke var hatkriminalitet uten en gjerningsmann. Andre påpekte at mennesker som dreper er besatt av hat samme hva som er motivet. Andre sa at det er elefanten i rommet som har gjort det.

Etter politiets pressekonferanse ble det helt stille om saken. Både myndighetene og pressen jobbet iherdig fra første dag med å begrave saken. Søkte man på Samanthas mord var hver eneste overskrift den samme: – Police find no evidence of a hate crime in murder of Detroit synagogue leader.

Det minner om Kongsberg-saken

De håpet at befolkningen skulle glemme og bli opptatt med andre grusomme nyheter. For det er fort gjort i dagens brutale verden.

Det minner på et uhyggelig vis om politiets og norsk presses oppførsel etter Kongsberg-saken hvor fem uskyldige nordmenn ble slaktet på den mest brutale måten. Vi var i sorg over ofrene vi ikke kjente, men livene deres skulle feies under teppet for vi skulle ikke vite sannheten. Da hadde kanskje noen beskyldt politikerne for å ha blod på hendene.

Rebecca Mistereggen skrev om hemmelighetskremmeriet i Kongsberg-saken.

Politiet nekter å gi ut informasjon i Bråthen-saken – Document

Tre uker etter drapet på Samantha ble en mistenkt arrestert og satt i varetekt. Publikum fikk vite at det var en mann men ikke noe mer. Politiet hevdet at det ville hindre etterforskningen, men mange tvilte på at de snakket sant.  Igjen ble vi minnet på at det ikke var mistanke om antisemittisme eller hatkriminalitet.

Etter at den mistenkte ble løslatt etter 72 timer, var det igjen øredøvende stille i flere uker om drapet på Samatha, men søndag bekreftet  politiet i Detroit at de ser på en ny person of interest og denne personen er i varetekt.

Den eneste nye detaljen politiet avslører er at den mistenkte og Samantha ikke kjente hverandre. Tidlig i etterforskningen synset politiet at drapet var domestic violence – begått av noen i hennes familie- eller vennekrets.

Hvem drepte Samantha Woll?

Vi vet ikke hvem som drepte Samantha Woll, men det er sannsynlig at hvis gjerningsmannen var en av de høyreekstreme terroristene som Biden og demokratene advarer om er den farligste trusselen i landet, så hadde etterforskningen sett helt annerledes ut.

Vi kommer tilbake med mer informasjon i nær fremtid, hvis politiet i Detroit mener det de skrev i en skriftlig uttalelse mandag:

– I et forsøk på å sikre integriteten til denne pågående etterforskningen, vil ingen ytterligere detaljer bli frigitt for øyeblikket, sa politiet i en skriftlig uttalelse om det høyprofilerte dødsfallet. Politiet planlegger å frigi mer informasjon i nær fremtid.

– In an effort to ensure the integrity of this ongoing investigation, no further details will be released at this time,  the police said in a written statement about the high-profile death. The police plan to release more «in the near future,» the statement said.

Kjøp «Hvordan myndighetene bløffet oss» av Robert Malone her!»

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.