Fra en pro-palestinsk demonstrasjon ved Youngstorget i Oslo den 18. november 2023. Foto: Javad Parsa / NTB.

Fordommene mot jøder blant muslimer i Norge er mer utbredt enn før, og det kan forklares med «nærhet til Israel–Palestina-konflikten», heter det i en rapport som Proba samfunns­analyse har utført for Kommunal­departementet.

I Proba-rapporten, som tirsdag er omtalt i Vårt Land, fremheves det spesielt hvordan slike fordommer i henhold til undersøkelser fra HL-senteret er blitt mer utbredt blant muslimer i Norge fra 2017 til 2020.

Tilslutningen til utsagnet «Israel behandler palestinerne like ille som jødene ble behandlet under 2. verdenskrig» har i dette tidsrommet økt fra 51 % til hele 63 %.

Samme tendens gjør seg gjeldende for antijødiske stereotyper:

– «Jøder har alltid skapt problemer der de bor» fra 15,6 % til 17,0 %

– «Jøder i dag utnytter minnet om Holocaust til sin egen fordel» fra 29,8 % til 36,1 %

– «Verdens jøder arbeider i det skjulte for å fremme egne interesser fra 28,4 % til 30,0 prosent

– «Jøder har altfor stor innflytelse over internasjonal økonomi» fra 42,3 % til 43,3 %

Ifølge undersøkelsen mente 17 % av de spurte muslimene i 2022 at «trakassering og vold mot jøder kan forsvares når en tenker på hvordan Israel behandler palestinerne», mens den tilsvarende andelen var hele 20,4 % i 2017.

Det «må fortsatt sies å være høyt med tanke på at påstanden dreier seg om å forsvare vold», skriver Proba ifølge Vårt Land.

 

Kjøp Primo Levis «Hvis dette er et menneske» fra Document Forlag her.

 

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.