Hva har endret seg i Frankrike de siste årene som gjør at ikke bare kirker, men også statuer som har fått stå urørt i århundrer, nu vandaliseres? 

Statuen av Beatrice de Savoie, «Les Échelles’ velgjørerinne», er ikke århundregammel, men det er historien den forteller. Den ble nylig funnet halshugget i Les Echelles nær Grenoble i det sydøstlige Frankrike. 

Gendarmeriet efterforsker saken

Statuen som forestiller Beatrice de Savoie (1198–1266), prinsesse av huset Savoie og emblem for kommunen Les Echelles i Savoie, ble av lokale innbyggere funnet halshugget tirsdag 31. oktober. 

Gendarmeriet har innledet efterforskning av saken og håpet er at overvåkningsbilder skal bidra til å oppklare mysteriet.

– Hodet er ikke funnet og ingen har påtatt seg ansvaret, sier en kilde til France Bleu.


– Kan være en planlagt handling

Monumentet på torvet overfor rådhuset i Les Échelles er tre meter høyt og veier nesten tre tonn. 

– Vi reiste denne statuen med hjelp av lokalbefolkningen. Det tok oss nesten ti år å samle inn de nødvendige midlene. Vi føler oss alle angrepet av denne handlingen. Dette er mer enn vandalisme. Det kan være en planlagt handling siden snittet er rent, sier Cédric Vial, tidligere ordfører i Les Echelles til France 3 Auvergne-Rhône-Alpes.

Béatrice de Savoie gjorde hoffet i Aix-en-Provence berømt i hele Europa i første halvdel av 1200-tallet. På slutten av sitt liv trakk hun seg tilbake på et slott i Les Échelles hvorfra hun ga utallige donasjoner til lokalbefolkningen, noe som ga henne kallenavnet «Les Échelles’ velgjørerske» eller «Les Échelles’ gode dame».

De europeiske dynastienes mor

Gjennom sine fire døtres ekteskap med samtidens store monarker fremsto Beatrice de Savoie som «de europeiske dynastiers mor», ifølge La Commanderie des Échelles

Hennes fire døtre var Marguerite de Provence, dronning av Frankrike, gift med Ludvig IX – Éléonore de Provence, dronning av England, gift med Henrik III – Sancie de Provence, dronning av det tysk-romerske rike, gift med Richard av Cornwall – og Béatrice de Provence, dronning av Sicilia, gift med Karl I av Anjou, konge av Sicilia.

 

 

Skaff antistoffer mot woke: Kjøp Roger Scrutons bok!

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.