Teknologimilliardæren Elon Musk, grunnlegger av romtransportselskapet SpaceX og elbilprodusenten Tesla Motors samt eier av Twitter/X, har nylig vært i samtale med Storbritannias statsminister Rishi Sunak.

Musk har tidligere advart mot at den hurtige utviklingen av kunstig intelligens (KI) kan ha potensielt negative konsekvenser for menneskeheten.

I samtalen med statsminister Sunak antydet Musk at KI til slutt kan skape en situasjon der «ingen jobb er nødvendig».

Elon Musk har selv i år opprettet et selskap for kunstig intelligens kalt xAI. Flere tunge aktører satser nå milliarder på dette området.

Musk uttalte på torsdag at KI vil ha potensialet til å bli den «mest forstyrrende kraften i historien».

«Vi vil ha noe som for første gang er smartere enn det smarteste mennesket», sa han på et arrangement i Lancaster House, en offisiell britisk regjeringsbolig.

«Det er vanskelig å si nøyaktig hva det øyeblikket er, men det vil komme et punkt hvor ingen jobb er nødvendig», fortsatte Musk, i samtale med Rishi Sunak. «Du kan ha en jobb hvis du vil ha en jobb for personlig tilfredsstillelse. Men KI vil være i stand til å gjøre alt».

«Jeg vet ikke om det gjør folk komfortable eller ukomfortable», spøkte Musk, mens publikum lo.

Elon Musk antydet også at en av utfordringene i framtida vil være hvordan vi finner mening med livet.

Musk har ved flere anledninger advart om truslene som kunstig intelligens kan utgjøre, etter å ha sagt at det kan være farligere enn atomvåpen. Han var en av flere teknologiledere som oppfordret til en pause i utviklingen av KI mer avansert enn OpenAIs GPT-4-programvare i et mye sitert åpent brev utgitt tidligere i år. De vil ha mer regulering av utviklingen.

Andre utviklere er derimot mer optimistiske, og peker på potensialet for vitenskapelige fremskritt som kunstig intelligens kanskje også kan åpne for.

Kjøp «Usikker vitenskap» av Steven E. Koonin som papirbok her og som ebok her!

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.