Krigskorset er Norges høyest rangerte utmerkelse; den rangeres foran alle andre ordener og medaljer.

VGs reportasje om tildelingen av Krigskorset med sverd til forsvarssjef Eirik Kristoffersen for hans ledelse av en operasjon i Afghanistan i 2007 hvor det siden har kommet frem at de tok feil mann, har fått bølgene til å gå høyt i kommentarfeltene i forsvarskretser.

At de tok feil mann, en stakkars murer som ikke var noen taliban-leder, om vi skal tro amerikanske etterretningsrapporter, får så være; i mørket er alle katter grå. Men å bli dekorert for god ledelse for en operasjon som var totalt mislykket, fremstår som nokså spesielt.

Og dersom Forsvarsdepartementet og Kristoffersen var klar over at operasjonen var mislykket på det tidspunkt da Kristoffersen ble tildelt Krigskorset, fremstår det som direkte suspekt. Da ble Kristoffersen åpenbart dekorert med Norges høyeste utmerkelse på fullstendig feil grunnlag.

For han ble ikke dekorert for utvist tapperhet og vilje til å risikere eget liv i kamp. Kristoffersen satt relativt trygt på en fjelltopp og ledet operasjonen på avstand mens fotsoldatene fra spesialstyrkene utførte operasjonen. Begrunnelsen for dekorasjonen var god ledelse. Men hvordan kan det være god ledelse når operasjonen var mislykket?

Tildeling av Krigskorset i Norge inneholder et kriterie om god ledelse. Det innebærer at Krigskorset stort sett er forbeholdt offiserer av høyere grad. Andre land legger kun vekt på mot og tapperhet og vilje til å risikere eget liv «beyond the call of duty», uansett rang og grad. Det gjelder f.eks. både for Victoriakorset og Congressional Medal of Honor, som er de høyeste dekorasjonene i hhv. Storbritannia og USA.

Nå er det i tillegg er kommet frem at operasjonen var mislykket, og at det er grunn til å tro at både Kristoffersen og Forsvarsdepartementet var klar over dette på det tidspunkt Krigskorset ble tildelt Kristoffersen, er det ikke mindre enn en skandale. Det at forsvarsministen nå nekter å svare på spørsmål om dette fra stortingsrepresentant Ingrid Fiskaa (SV), kan nettopp tyde på at man kjente til dette.

At Krigskorset tildeles for ledelse, og ikke alene for utvist mot i krig, slik tilfellet er i de fleste andre land, strider mot de flestes rettferdighetssans og den allmenne oppfatning av hvilke handlinger som bør dekoreres i krig.

At vår høyeste dekorasjon skal være eksklusivt forbeholdt ledende befal, og ikke fotsoldatene i første linje, er også ugreit, fordi det skaper et kunstig skille mellom høyere offiserer og menige soldater som hører fortiden til.

Tildelingskriteriene for Krigskorset bør gjennomgås og endres. Krigskorset bør gis for mot og tapperhet uansett rang og grad.

Forsvarsministeren bør dessuten svare konkret på om Forsvarsdepartementet ved dekoreringsseremonien for Kristoffersen var klar over at den angjeldende operasjonen var mislykket og at Kristoffersen  hadde pågrepet feil mann, en uskyldig afghansk murer som tilfeldigvis var i området.

 

Øystein Steiro Sr.

Vaktmester

 

 

Kjøp «Dumhetens anatomi» av Olavus Norvegicus!

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.