Vaktsjefen på KNM «Helge Ingstad» trodde han så lys fra land, men undersøkte det ikke nærmere.

Han er iført uniform, og fortsatt ansatt i Forsvaret.

Vaktsjefen sto på brua da KNM «Helge Ingstad» kolliderte med tankskipet «Sola TS» i 2018, og under ankesaken i lagmannsretten erkjenner han at han gjorde en feilvurdering, skriver NRK.

Han hadde feil situasjonsforståelse de fatale minuttene, er forklaringen. Systemsvikt og organisatoriske feil førte til at misforståelsen ikke ble korrigert.

– Vi så et lyshav da vi nærmet oss Stureterminalen. Et objekt som vi da anslår er et fiskeoppdrett eller noe annet som ligger i tilknytning til havneanlegget, forklarer vaktsjefen i retten, og legger til:

– Min oppfatning er at det var avklart at dette ikke var et objekt som skulle påvirke vår seilas. Vi mente det var en plattform eller noe som ikke oppførte seg som et fartøy.

Vaktsjefen sier at han ble lurt av lyset fra «Sola TS». Dekkslysene på tankeren var på da fregatten kom i møte.

– Jeg skulle inderlig ønsket at det var noe som trigget en reaksjon på å undersøke nærmere hva lys-objektet egentlig var, sier vaktsjefen.

KNM «Helge Ingstad» anropt og advart flere ganger. Svar: – Vi har kontroll

Tingrettens dom som kom tidligere i år, var ikke enstemmig. Vaktsjefen fikk en dom mot seg på 60 dagers betinget fengsel., som han nå anker,

– Han var i en faktisk villfarelse da sammenstøtet skjedde, og ingen av de menige hadde brovaktssertifikat slik de skulle ha, sier advokat Christian Lundin som er forsvarer for den tiltalte vaktsjefen.

Vest politidistrikt har etterforsket saken og satt sammen kartbevegelser og radiokommunikasjon.

I avspillingen høres det tydelig at brua på KNM «Helge Ingstad» tror tankskipet som kommer i møte er en plattform eller noen blokker med lys.

Det nevnes ingenting om losen på «Sola TS» som ved flere anledninger advarte brua til KNM «Helge Ingstad» om at de var på kollisjonskurs.

Vaktsjefen har fått 14 timer til rådighet for sin forklaring under ankesaken.
Kjøp «Dumhetens anatomi» av Olavus Norvegicus!


 

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.