Den havarerte fregatten KNM «Helge Ingstad» etter forliset i 2018. Foto: Cornelius Poppe / NTB

Gulating lagmannsrett har dømt vaktsjefen på fregatten «Helge Ingstad» etter ulykken utenfor Bergen i 2018.

Den unge vaktsjefen på fregatten «Helge Ingstad» er tidligere dømt i tingretten.

Nå var det tid for ankesak i lagretten, og også her ble vedkommende dømt, opplyser NTB. Dommen lyder på 60 dagers betinget fengsel.

Vaktsjefen var ansvarlig for fregattens ferd da den natt til 8. november 2018 kolliderte med supertankeren «Sola TS», og siden forliste i fjæresteinene like ved Stureterminalen i Øygarden.

Dermed mistet Norge en av sine fem svært kostbare fregatter i Nansen-klassen, fartøy som er selve grunnstenen i dagens norske marinestyrker. Fartøyet er senere ikke blitt erstattet med ny kapasitet.

Som den eneste person ble vaktsjefen straffeforfulgt etter at Forsvaret aksepterte en foretaksstraff på 10 millioner kroner.

– Han er veldig skuffet, sier advokat Christian Lundin.

Dommen er enstemmig. Under behandlingen i lagmannsretten la påtalemyndigheten ned påstand om 120 dager betinget straff for uforsvarlig navigering. Det er altså ikke snakk om ubetinget dom og soning i fengsel.

Mannen ble dømt til samme straff som i tingretten, altså 60 dager betinget fengsel.

– Han klandres for ikke å ha orientert seg og undersøkt nærmere det lysende objektet som var mot ham, altså «Sola TS», som fregatten senere kolliderte med, sier Lundin.

Under prosedyren i lagmannsretten sa statsadvokat Benedikte Høgseth at saken mot vaktsjefen var unik sett i lys av omfanget, at landets fregattforsvar mistet 20 prosent av kapasiteten sin og den enorme oppmerksomheten.

Men han sa at de rettslige prinsippene likevel ikke er ulike andre saker om uaktsom skade.

– Det var flaks og helt utrolige tilfeldigheter at det ikke gikk tapt menneskeliv under kollisjonen, mente Høgseth, som sa at det bare var på grunn av den trege saksbehandlingen i saken at det ikke var aktuelt å legge ned påstand om ubetinget fengsel.

Les også: 

Vaktsjefen på KNM «Helge Ingstad» hevder han ble lurt av lyset

 

Gode bøker fra Document! Bestill i dag:

Støtt Document ved å kjøpe bøker fra Document Forlag!

Bli abonnent og få tilgang til alle våre saker straks de legges ut:

Husk å støtte Document:

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.