Årets TV-aksjon går via Redd Barna til barn som er rammet av krig og konflikt. 

Barn har aldri vært mer utsatt for krig enn de er i dag, sammenlignet med de siste 20 årene, skriver Dagsavisen i en leder.

Dagsavisen oppfordrer dermed alle til å gi så det monner, og ramser opp hvorfor:

«7,5 millioner barn er rammet av krig i Ukraina. Godt over en million barn bor i Gaza, en by som rammes daglig av bomber. De kan ikke flykte. På det trettende året kriges det i Syria, flere hundre tusen barn fra rohingya-minoriteten i Bangladesh er på flukt, og mange har mistet familien sin, i tillegg til å være utsatt for vold og overgrep. Flere generasjoner med barn har vokst opp med krig og konflikt i Sør-Sudan, og blitt tvunget til å forlate hjemmene sine. I Den demokratiske republikken Kongo har barn vært brukt som soldater i tillegg til å være ofre for seksuell vold.

I tillegg lever barn i Afghanistan, Libya, Den sentralafrikanske republikk, Irak, Mali, Nigeria, Somalia og Jemen i krig, konflikt eller utrygghet. Lista med land hvor barn må bøte med liv og helse for de voksnes konflikter er lang og uendelig», skriver Dagsavisen.

Avisen fortsetter så med å beskrive situasjonen for mange innvandrerbarn i Norge:

«I Norge er det mange barn som har flyktet fra krig og konflikt, som har traumer, økonomiske vansker og andre hinder i livet som gjør det vanskeligere å bli inkludert i samfunnet enn det er for barn som er født innenfor norske grenser. Mange av disse står i fare for å havne i utenforskap. Norge er pliktig til å gi alle barn trygghet. Årets TV-aksjon skal bidra til flere fritidsaktiviteter og møteplasser for barna.»

Selv om det slett ikke føles sånn, påpeker Dagsavisen at Norge er et av verdens rikeste land, og at vi dermed er ekstra forpliktet til å gi så det svir.

 

Kjøp bøker fra Document!

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.