Sørsudanesiske flykninger i flyktningleiren Nguenyyiel i Etiopia. Bildet er tatt i forbindelse med USAs FN-ambassadør Nikki Haleys besøk 24. oktober i år. Foto: Tiksa Negeri / Reuters / Scanpix

Konflikter, vold og katastrofer i Afrika førte til at 15.000 nye mennesker ble drevet på flukt hver dag i årets første seks måneder, opplyser observatørgrupper.

Til sammen ble det 2,7 millioner nye internt fordrevne i Afrika i løpet av første halvår, ifølge en rapport Flyktninghjelpen og Internal Displacement Monitoring Centre (IDMC) la fram onsdag. I gjennomsnitt betyr det at det hver dag ble 15.000 nye internt fordrevne på kontinentet. Ved årsskiftet ble det anslått at det var 12,6 millioner internt fordrevne i Afrika.

Tallet i rapporten inkluderer ikke dem som flyktet over en grense. Ifølge FN var det 5,6 millioner flyktninger i Afrika ved slutten av 2016.

– Ødelagte liv

Antall internt fordrevne har økt kraftig i flere land der konflikter har blitt forverret i løpet av året. Det gjelder blant annet Kongo, Nigeria og Sør-Sudan. Bare i Kongo ble nesten en million mennesker drevet på internflukt i løpet av første halvår, flere enn i hele fjoråret. Den sentralafrikanske republikk opplevde en firedobling til over 200.000 som måtte forlate hjemmet sitt.

– Bak tallene skjuler det seg ødelagte liv for dem som tvinges til å forlate hjemmet sitt, ofte på svært kort varsel og under traumatiske omstendigheter, opplyser de to organisasjonene.

– Langvarig fattigdom

Internflyktninger får ofte «lite beskyttelse og støtte fra myndighetene», heter det i rapporten. I fattige land og områder med svakt politisk styre bor flertallet av de internt fordrevne «ekstremt utsatt og risikerer ofte å bli påført ytterligere belastninger og langvarig fattigdom».

75 prosent av de internt fordrevne i første halvår flyktet fra konflikt og vold, en økning fra 70 prosent året før.

– Den alvorlige og tydelig forverrede situasjonen krever handling ut over humanitær bistand, og at det blir tatt tak i de underliggende årsakene og de langsiktige virkningene av internflukt, sier IDMC-leder Alexandra Bilak.