Sykepleier Iris Frohe fikk tilbudet om å arbeide som vaksinatør eller miste jobben, da hun takket nei til covid-19 vaksinen. I januar 2023 møtte hun tidligere arbeidsgiver i Østre Innlandet tingrett og tapte, nå går saken videre til lagmannsretten.

– Jeg føler saken er veldig viktig å belyse og derfor har jeg enda motivasjon til å stå i det, selvom det koster meg en god del krefter. Dommen fra tingretten var unyansert og min side ble knapt belyst, jeg mener den derfor må prøves på nytt, sier Frohe til Document.

Saken skal opp for Eidsivating lagmannsrett 26. og 27. oktober. Frohe har i samarbeid med Norsk Hjelpefond opprettet en ny spleis for å samle inn midler til å føre saken.

For retten er det spørsmålet om oppsigelsens gyldighet som ligger til grunn; kan arbeidsgiver forsvare å si opp ansatte som ikke etterkommer nasjonale anbefalinger, som arbeidsgiver har endret til instruks uten å legge medisinskfaglig vurdering til grunn?

Hamar kommune foretok ingen selvstendig medisinskfaglig vurdering

Frohe ble sagt opp fra jobben som sykepleier ved legevakten i Hamar kommune da hun som uvaksinert ikke godtok forskjellsbehandling fra arbeidsgiver, som krevde at hun skulle teste seg hver 72. time. Hennes vaksinerte kollegaer ble ikke utsatt for samme behandling, trass i at det ikke forelå bevis for at vaksinen hindrer smitte, på et tidspunkt hvor det var internasjonal anerkjennelse at vaksinerte ble smittet og kunne smitte andre.

Frohe etterspurte en medisinskfaglig begrunnelse og forholdsmessighet, noe arbeidsgiver ikke kunne fremlegge. Isteden viste arbeidsgiver til FHIs anbefalinger.

Saken i Østre Innlandet tingrett satte myndighetenes koronapolitikk under lykt og lupe, og reiste en hel rekke spørsmål som setter norske politikere og byråkrater i forlegenhet.

Doc-TV i retten: Iris Frohe vs Hamar kommune, andre og siste dag

 

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.