HAMAR TINGHUS: Overlege ved Hedmarken legevakt Bent Lindberg kan ikke forstå at testing av uvaksinert helsepersonell er stigmatiserende, det svarer han på spørsmål om hvorvidt konsekvensene av instruksen ble vurdert.

Saken mot Hamar kommune fortsetter på dag to i Hamar tinghus tirsdag. Sykepleier Iris Frohe mistet jobben ved legevakten i Hamar da hun ikke ville la seg koronavaksinere eller teste asymptomatisk hver 72. time, hvilket arbeidsgiver krevde som følge av at kommunen gjorde nasjonale føringer om til instruks.

Testing av uvaksinerte er en diskriminering. Ble det vurdert hvordan det ble gjennomført? spør advokatfullmektig Katarina Borch Helsengreen, som representerer Frohe.

– Jeg syns ikke det. Kan ikke forstå at det er stigmatiserende, svarer Lindberg.

– Tenkte dere igjennom konsekvensen av hvordan arbeidstakeren ville oppleve å bli forskjellsbehandlet?

– Ordet forskjellsbehandlet er ladet, og det er egentlig ikke noe vi brukte i denne sammenhengen. Grunnen til det, er at folk testet seg hele tiden med PCR- og hurtigtest. I hvilken grad det er en inngripende forskjellbehandling, syns jeg bør være oppe til diskusjon, sier Lindberg.

Lindberg hevder å ha gjort egne vurderinger i henhold til de nasjonale føringene, det sier han når han svarer på spørsmål om han kjenner til føringer og instrukser hos andre legevakter og sykehus.

– Jeg har ikke detaljkunnskap om hvordan de gjør det på sykehus, men i forhold til andre legevakter var vi midt i landskapet ut fra hvem jeg diskuterte med rundt i landet. Man må gjøre sine egne vurderinger. I forhold til andre legevakter på lik størrelse tror jeg vi hadde ganske lik praksis, sier han.

«Vi måtte være på den sikre siden» er et svar Lindberg returnerer til gjentatte ganger når han blir spurt om det flere av rettens aktører omtaler som «test-regimet».

– Det er mer sannsynlig at man smitter når man er uvaksinert, sier han når han blir spurt om dokumentasjonen fra Legemiddelverket, som fra starten har vært tydelig på at kunnskapen om hvorvidt vaksinen hindret smitteoverføring, var mangelfull.

Ifølge Lindberg skulle alle testet seg, men det var på et tidspunkt ikke nok tester. Legevakten ba derfor alle som ikke var «fullvaksinert» om å teste seg, på dette tidspunktet uvaksinerte samt personer med én og to doser.

Advokatfullmektig Borch Helsengreen presiserer at vaksinerte også viderefører smitte. Til det svarer Lindberg at virkeligheten ikke er enkel.

– Interessant at du sier det, vi vet mer nå enn da. Virkeligheten er ikke fullt så enkel. Hvis man gjør en stor studie på om vaksinerte smitter mer elle mindre, vil man kanskje få en annet svar.

– Vi satte i verk det kriseledelsen bestemte. Som kommunelege hadde jeg et ønske om å teste alle. Jeg gjorde selvstendige faglige vurderinger i tillegg. Jeg kjenner legevakten best, sier Lindberg.

 

Uvaksinert sykepleier fikk ikke ha pasient­kontakt, men ble tilbudt jobb som vaksinatør

Sykepleier oppsagt etter vaksinenekt går til sak mot Hamar kommune

 

Kjøp bøker fra Document!

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.