HAMAR TINGHUS: Da Iris Frohe ikke lot seg vaksinere med koronavaksinen og motsatte seg asymptomatisk testing to ganger i uka, ble hun suspendert. Stillingen Hamar kommune kunne tilby Frohe, etter en lenger prosess, var jobb som vaksinatør.

Fra vitneboksen forteller Frohe om sin  kompetanse og opplevelse av koronapandemien fra 2020, og fram til dagens dato. Frohe har jobbet i helsevesenet i 22 år.

Av Frohes vitnemål fremkommer det at Hamar kommune tilbød henne omplassering til en annen stilling, men de kunne ikke opplyse hva slags stilling de kunne tilby eller om hun ville beholde lønnen hun hadde. Hun ba derfor om betenkningstid. Det var først da advokat Barbro Paulsen ble involvert, at kommunen foreslo at Frohe kunne ta seg stilling som vaksinatør.

Frohe forklarer at hun følte seg latterliggjort.

– Det var de sårbare som skulle vaksineres, jeg vet ikke med andre, men jeg har aldri satt en vaksine på avstand, sier Frohe når hun forteller hvordan hun opplevde forespørselen.

Det var nettopp pasientkontakt, spesielt med sårbare pasienter, som lå til grunn for myndighetenes anbefaling om vaksinering av helsepersonell. Anbefalingen som Hamar kommune omgjorde til instruks, uten medisinskfaglig grunnlag.

– Syns du det ligger et tvangselement her? spør advokat Barbro Paulsen.

– Ja, jeg syns jo det. Ikke i utgangspunktet, men jeg hadde en usikker følelse om hvilken vei det kunne gå. Jeg ble respektfullt behandlet av de som visste om at jeg ikke var vaksinert. Da følte jeg på frivillighet, men med et trykk på at det kom til å forandre seg. Da de gjorde om anbefalingen til instruks, og jeg måtte svare på noe som gjorde at, uansett hva jeg svarte, ville bli behandlet som uvaksinert, følte jeg på tvang, svarer Frohe.

– Hva gjorde det med deg i den perioden? 

– Jeg vet ikke, veldig mye stress, svarer Frohe.

– Jeg var veldig glad jeg hadde satt meg inn i ting i forkant. Jeg håndterte det ganske greit, men det var stressende. Det var en grunn til at jeg ble sykemeldt.

Frohe har fremdeles ikke fått det medisinskfaglige grunnlaget for Hamar kommunes beslutning om å omgjøre anbefalingen til instruks.

Sykepleier oppsagt etter vaksinenekt går til sak mot Hamar kommune

 

Kjøp billetter til møtet her

Kjøp «Usikker vitenskap» av Steven E. Koonin som papirbok her og som ebok her!

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.