Kvinnen er fra Somalia og soner 12 år i et føderalt fengsel for år ha gitt materiell støtte til terroristgruppen al-Shabaab. Tvangsfjerning av hijab og upassende uniformer har ført til mye skam og forlegenhet på grunn av hennes identitet som muslim.

En muslimsk kvinne som soner i Waseca Federal Prison i Minnesota har anlagt søksmål mot det føderale fengselsbyrået fordi hun måtte fjerne hijaben sin for å ta et bilde til ID-kort og er tvunget til å se seg selv uten hijab hver eneste dag. Hun er representert av CAIR Legal Defense Fund og advokat Deborah M. Golden.

Søksmålet hevder at Muna Jamas rett til å utøve religionsfrihet er krenket.

CAIR er en muslimsk organisasjon som først og fremst beskytte muslimer mot diskriminering og sørger for informasjon om amerikanske muslimer og saker som vedrører dem.

KSTP 5 Eyewitness News i Minnesota skriver at bildet uten hijab påvirker Jamas eksistens hver dag da hun må se det hver gang hun går forbi garderobeskapet sitt, ved hver opptelling og hvert måltid, og når hun handler i butikken i fengselet.

Jama har vært fengslet siden 2016, noe som betyr at hun har vært gjennom syv år med tvangsfjerning av hijab og upassende uniformer. Tiltalen fra justisdepartementet kan leses nederst i saken.

Å bli sett uten hijab har ført til mye skam og forlegenhet for kvinnen på grunn av hennes identitet som muslim:

– The lawsuit says Jama has been imprisoned since 2016, meaning she has been through seven years of “forced hijab removal and improper uniforms.” Being seen without a hijab brings Jama “a great deal of shame and embarrassment,” due to her identity as a Muslim, the lawsuit states.

Jama og hennes advokater forlanger endring av retningslinjer som forbyr tiltalte – altså det føderale fengselssystemet – å ta bilder av muslimske kvinner uten deres hijab eller bruke slike bilder som form for identifikasjon i databasen eller på de fengsledes ID-kort.

I tillegg krever de at ID-bildet og alle sikkerhetsopptak av Jama uten hijab blir ødelagt.

Søksmålet ber også om å ødelegge bilder av Jama uten hijab som ble delt med andre byråer, kompensasjon for den fengslede og dekning av advokatutgifter.

Jaylani Hussein, som er administrerende direktør i CAIR-Minnesota uttalte at retten til å praktisere sin religiøse tro uten innblanding fra regjeringen er garantert i den amerikanske grunnloven.

Ved å saksøke FCI Wasecas er målet å stoppe fengselets brudd på rettighetene til fengslede personer ved å avslutte praksisen med å ta bilder uten hijab. Alle fortjener å kunne utøve sin religion med verdighet og respekt, sier Hussein.

– The right to practice one’s religious beliefs without interference from the government is guaranteed by the Free Exercise Clause of the U.S. Constitution.

– This lawsuit seeks to stop FCI Waseca’s violations of the rights of incarcerated individuals by ending the practice of taking and using uncovered photographs. Everyone deserves to be able to practice their religion with dignity and respect, said Jaylani Hussein, CAIR-MN Executive Director.

To kvinner dømt for å ha gitt materiell støtte til terrorister

Følgende er en oppsummering av Muna Jamas tiltale fra Justisdepartementet.

Fredag 31. mars 2017

Muna Osman Jama, 36, fra Reston, Virginia, og Hinda Osman Dhirane, 46, fra Kent, Washington, er dømt til henholdsvis 12 år og 11 år etter å ha blitt funnet skyldige i konspirasjon for å gi materiell støtte til al-Shabaab, en utenlandsk terrororganisasjon.

Begge er opprinnelig fra Somalia og er amerikanske statsborgere.

Ifølge rettsdokumenter sendte Jama og Dhirane penger til finansmenn i al-Shabaab i Somalia og Kenya, som de omtalte som henholdsvis «Hargeisa-siden» og «Nairobi-siden.»

De tiltalte organiserte også det som ble kalt en «gruppe på femten» eller «Group of Fifteen», som inkluderte kvinner fra Somalia, Kenya, Egypt, Nederland, Sverige, Storbritannia og Canada, samt Minneapolis, Minnesota.

Denne gruppen møttes regelmessig i et privat chatterom som Jama etablerte for å organisere og spore månedlig betaling av penger til «Hargeisa-siden», som ble brukt til å finansiere al-Shabaab militære operasjoner i Golis-fjellene i Nord-Somalia, og «Nairobi-siden», som ble brukt til å finansiere to al-Shabaab skjulesteder.

Et av skjulestedene ble brukt av al-Shabaab til å lagre våpen og forberede seg på angrep. Den andre ble brukt til å behandle al-Shabaab-krigere som var blitt såret i kamp.

En betydelig del av regjeringens sak besto av innspilte telefonsamtaler og annen kommunikasjon blant «gruppen på femten». Disse opptakene beviste at kvinnene hadde nære forbindelser med al-Shabaab-ledelsen og var kjent med ikke-offentlig innsideinformasjon om al-Shabaabs aktiviteter.

Samtaler av Jama, Dhirane og medsammensvorne ble tatt opp hvor de lo mens blodbadet på Westgate Mall i Nairobi og bombeangrepene i Boston fortsatt pågikk.

Vi minnes terrorangrepet på Westgate kjøpesenter i Kenya der terroristen Hassan Abdi Dhuhulow fra Somalia som var bosatt i Norge var en av hovedmennene. – Eller som  Aftenposten skrev den gang: Trolig første gang nordmann har vært med på terror i Øst-Afrika

CBS: Kenya mall massacre: Norwegian citizen identified as the attacker.

Kjøp «Den døende borgeren» av Victor Davis Hanson som papirbok eller som e-bok!

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.