I kjølvannet av metoo-bevegelsen innførte blant annet Danmark en ny lov om seksuelt samtykke, der fravær av klart samtykke til sex blir betraktet som voldtekt.

En rapport slår derimot fast at unge menn har problemer med å tyde hva samtykke egentlig er. En ny studie fra Det Kriminalpræventive Råd viser at over 54 prosent av unge danske menn mellom 16 og 20 år er bekymret for å bli falskt anklaget for voldtekt. Dette melder DR.

19 år gamle Carl Sprinkel går i 3.G på Allerød Gymnasium og er lokal formann i Danske Gymnasiers Sammenslutning på Nordsjælland. Selv har han ikke opplevd å være i en situasjon hvor han var i tvil. Men Sprinkel kan kjenne på omgivelsene at frykt gjør menn mer tilbakeholdne.

«Man ser ute i festmiljøet at menn har blitt litt mer redde for at det skal bli tatt i mot på feil måte», sier Sprinkel.

Undersøkelsen viser at over halvparten av danskene gir sitt samtykke gjennom kroppsspråk fremfor ord. Dette kan for eksempel være gjennom lyder.

Men kroppsspråk og lyder er vanskelige å avkode. 40 prosent av mennene mellom 16 og 20 år i undersøkelsen mener det er vanskelig å avgjøre om den andre personen samtykker hvis dette ikke blir sagt høyt.

«Det er vanskelig å være sikker på at ‘nå har du gitt uttrykk for at du vil noe spesifikt’, for kan du noen gang være helt sikker på det? Det kan man egentlig ikke», påpeker Carl Sprinkel. Derfor etterlyser han mer opplæring om samtykke.

Den danske Samtykkeloven kalles offisielt «Samtykkebasert voldtektsbestemmelse» og trådte i kraft 1. januar 2021. Loven innebærer at ethvert samleie uten samtykke er voldtekt og kan straffes med inntil åtte års fengsel. Eller med andre ord: Hvis begge parter ikke blir enige om å fullføre samleie, er det voldtekt.

Katrine Amalie Keller, som er kunnskapskonsulent i Det Kriminalpræventive Råd, mener at tallene kan være et uttrykk for at det fortsatt er mange menn som er i tvil om de gjør det riktig. Hun er enig i at det trengs mer og bedre seksualundervisning i skolen.

«Du bør lære hvordan samtykke praktiseres, du må lære å snakke om sex, hvordan du respekterer et avslag, hvordan du ber om samtykke og hvordan du også identifiserer dine egne behov», sier Keller.

Men er det virkelig en grunn til at over halvparten av unge menn er bekymret for falske voldtektsanklager? Jessika Auken, statsadvokatfullmektig ved Rigsadvokaten, mener at menn ikke bør være bekymret for å ende opp som siktet i en voldtektssak.

«Du må huske at selv om den ene parten føler at de ikke har samtykket til sex, er det fortsatt vår oppgave i påtalemyndigheten å bevise at den andre parten også var klar over at de ikke ønsket det», kommenterer Auken.

Det er også lurt å spørre partneren din hvis du er usikker, lyder rådet fra Katrine Amalie Keller. «Jeg vil råde deg til å ta opp samtalen med partneren din. Men hvis du er i tvil, stopp opp og føl hvilken reaksjon du får – eller spør».

Problemet med den seksuelle kontrarevolusjonen? Utenomrettsligheten

Anniken Haugli vil gi MeToo-bevegelsen fredsprisen

Svensk feminist tror kapitalisme er grunnen til at flere menn unngår kvinner

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.