Det er nesten ingen ende på latterlighetene fra nabolandet om dagen. Hvem trenger politiske korrekte Nytt på Nytt når man har svensk politikk? Mens landet drukner i gruppevoldtekter og politi på jakt etter andre karrieremuligheter, så vil den svenske regjeringen ha en ny «samtykkelov» for sex.

Svenskene skal nå måtte si tydelig ja eller på andre måter «uttrykke et ønske om å delta». Det siste der høres ut som gruppesex-ja, men det er kanskje bare meg. Hvor ofte føler du at du har «deltatt i sex»? Man ser også for seg morsomme situasjoner hvor et tydelig «Ja!» blir fremstilt. Men kanskje er det lurt å vurdere antrekket hvis man skulle komme på andre tanker:

«Hun ba om det» t-skjorten (for de ekstra multikulturelle damene finnes sikkert en med ikke-europeisk påskrift)

Svenskene er på ballen når det gjelder voldtekter. De har jo større erfaring der enn de fleste land i verden nå.

– Sex ska vara frivilligt och är det inte frivilligt är det olagligt, sier statsministeren.

Øh, ja. Dette dekkes vel av dagens lov? Visstnok så skal det bli en utvidelse av dagens lovverk. Hvis man for eksempel starter på et vanlig samleie som den ene partneren gjør om til et analt samleie, så kan man melde fra til politiet. Eller si «nei, ellers tusen takk».

Dette med eksplisitt samtykke kan også skape vanskelige situasjoner for de sjenerte. Disse risikerer å føle seg diskriminert av det nye lovforslaget. Dessuten kan slike krav skape press og ødelegge en ellers god stemning, der man roter rundt etter en skriftlig kontrakt som skal signeres av begge parter sånn for sikkerhets skyld. Kanskje kondompakker burde selges med slike kontrakter? Er det ikke nok fikling som det er, vil noen innvende.

Det er naturligvis et par svensker igjen som ser klart. En av disse er Advokatsamfunnets generalsekretær Anne Ramberg som sier like ut at denne nye loven ikke vil bidra til flere domfellelser. Hun advarer istedet mot politisk populisme i forbindelse med kampanjer som #metoo.

– Vi tror inte att en samtyckeslag kommer leda till fler fällande domar. Det framgår av utredningen att man inte ens där tror att det kommer bli effektivt. Den kommer istället att fungera normativt, för att visa att samhället inte godtar detta.

– Vi kommer ha precis samma problem med att styrka att ett övergrepp har begåtts. Det är ett bevisproblem.

– För varje sak som händer så ropar någon skarpare lagar. Man har en övertro på att lagstiftaren ska lösa allting. Men det är centralt att lagstiftningen inte blir händelsestyrd, då blir man mer repressiv men uppnår ingenting.

Ramberg har rett. Med dette oppnår man ingenting. Ingen verdens ting.

Ps: Facebook lot oss ikke laste opp bildet av stranden på denne saken, det ble nok for sterkt sammen med ordet «sex» i overskriften. Det artige er at når Facebook ikke godtar bildene, så benytter de automatisk et utsnitt av logoen vår. Den blir fremstilt slik:

NRK   SVT

Kjøp Kent Andersens bok her!