Ulf Kristersson og Donald Trump. Foto: Henrik Montgomery / TT og Pablo Martinez Monsivais – begge via AP / NTB.

Sverige statsminister Ulf Kristersson (M) har i en tale torsdag knyttet volden i landet til «en ansvarsløs innvandrings­politikk og en mislykket integrasjon har forverret situasjonen».

NTB, melder om talen, som kommer etter en rekke drap og eksplosjoner, også med tilfeldige ofre, de siste dagene:

Sveriges statsminister Ulf Kristersson holdt torsdag kveld en tale til nasjonen om volden som herjer landet. – Det er en vanskelig tid for Sverige, sier han.

Kristersson nevnte uskyldige som blir drept og at stadig flere barn rammes av volden.

– Sverige har aldri sett noe lignende.

Til forskjell fra sine forgjengere i statsministerstolen ser altså Kristersson voldsutviklingen i sammenheng med innvandringen:

Den svenske statsministeren sa videre at den skytevåpen-relaterte volden har blitt tredoblet i løpet av de siste ti årene.

– En ansvarsløs innvandringspolitikk og en mislykket integrasjon har forverret situasjonen, sa han.

Den saken ønsker han også å gjøre noe med:

Kristersson opplyste at regjeringen vil endre innvandringspolitikken, og trakk blant annet fram at det innføres strengere straffer for grove våpenlovbrudd. Det skal også innføres flere visitasjonssoner.

Kristerssons usminkede versjon av den svenske virkeligheten er et ekko av uttalelser fra USAs tidligere president Donald Trump, som etter å ha sett et tv-program om Sverige i 2017 uttalte seg uhyre kritisk om svensk innvandringspolitikk.

Det var i februar for seks år siden at Trump twitret at Sverige har store problemer fordi «de tok et stort antall inn».

Før forklaringen om tv-programmet viste svenske reaksjoner på Trumps uttalelse til at den amerikanske presidenten hadde benyttet uttrykket «last night in Sweden», hvorpå det ble sagt at ikke noe påfallende hadde hendt i landet kvelden i forveien.

Siden presiserte han hva han mente, og etter at diskusjonen hadde pågått noen dager, siterte NTB Trump den 20. februar 2017:

«Spar velgerne for dette – de FALSKE nyhetsmediene forsøker å si at storstilt innvandring til Sverige fungerer helt fint. IKKE!» skrev han

Trump ble utskjelt grovt i svensk offentlighet, men seks år etterpå er altså Sveriges statsminister kommet til samme konklusjon.

 

Kjøp «Klanen» her!

 

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.