Bilkø vest for Oslo. Foto: Frederik Ringnes / NTB

Det tar nå dobbelt så lang tid å selge nyere biler sammenlignet med biler som er fem år eller eldre, opplyser Finn.no. Interessen for nyere elbiler er spesielt lav.

Bremsene virker å være satt på i bilmarkedet, og da særlig når det gjelder nyere biler

Men det er visse forskjeller. Nyere biler er vanskeligere å selge enn dem som er noe eldre, og elbiler går tregere unna enn bensin- og dieselbiler.

NTB forteller at disse opplysningene kommer fra Finn.no, og at saken først kom hos P4-Nyhetene.

Mens det tar 20 dager å selge biler som er fem år eller eldre, tar det nå 40 dager å selge biler som er fem år eller nyere, river P4-Nyhetene.

Dette er uttrykk for en nokså dramatisk endring. Hos Finn.no peker man på prisene som et viktig element. Generelt noe dårligere tider påvirker folks kjøpelyst og kjøpekraft, og det er selvsagt rimeligere å kjøpe eldre biler enn nyere:

 – Den forskjellen var nesten ikke der i det hele tatt for et halvt års tid siden. Da var det ganske likt. Markedet endrer seg, og folk etterspør rett og slett rimeligere biler, sier bilekspert og forretningsutvikler Terje Dahlgren i Finn motor.

Men det registreres også at typen bil har mye å si i dagens marked.

Dahlgren sier det er  bensin- og dieselbiler som nå er i vinden, og at prisene for slike biler har holdt seg svært stabile.

Samtidig viser interessen og kjøpelysten en dalende kurven når det er snakk om elbiler:

– For ett år siden tok det i snitt 12 dager å selge en elbil. I dag har det økt til over 40 dager. Der har markedet endret seg fra selgers til kjøpers marked.

De fleste nye, dyre biler i markedet dag er riktignok elbiler. Men det finnes også godt med elbiler blant bilene som har noen år på baken, og dermed er relativt rimelige.

Så den forskjellen i omsetningstakt Dahlgren beskriver, er naturlig å tolke dithen at bensin- og dieselbiler oppfattes som mer fristende å kjøpe nå.

Les også: 

Kun halvparten av bilistene ønsker elbil som sin neste bil

Gode bøker fra Document! Bestill i dag:

Document Forlag utgir Mattias Desmet. Kjøp boken her!

Bli abonnent og få tilgang til alle våre saker straks de legges ut:

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.