Bør katten din bli veganer? Ja, hevder nå noen britiske forskere. Dette rapporterer nettsiden Forskning.no.

Det har vært uenighet blant fagfolk om rovdyr som katter kan leve uten kjøtt. Nå har britiske forskere undersøkt helsen til veganer-katter.

De stilte 1369 katteeiere flere spørsmål. Hva hadde katten deres spist det siste året? Har den sykdommer, og i så fall hvilke? Hvilke medisiner bruker den? Hvor ofte har den vært hos veterinæren siste år? Hvordan vurderer veterinæren kattens helse?

123 av kattene i studien hadde et vegansk kosthold, mens resten spiste kjøtt. Resultatene viser at de veganske kattene brukte mindre medisiner og hadde færre besøk hos veterinæren.

Øystein Ahlstrøm er professor i ernæring for dyr på NMBU. Han antyder at katter kanskje kan leve som veganere, men at dette er arbeidskrevende, komplisert og dyrt for eierne. «Det er mye enklere med kjøtt», sier han.

Ahlstrøm tror at dyrematindustrien misliker trenden med plantebasert fôr til kjæledyr, fordi den selv baserer seg på å bruke biprodukter fra dyr, som det er et stort overskudd av i den vestlige verden.

«Det blir slaktet 7,2 milliarder kyllinger i Europa hvert år. Vi mennesker spiser ikke hodene, føttene og innvollene, så det går til hunde- og kattemat. Dyrefôret gjør at hele dyret blir utnyttet», kommenterer han.

Professor Ahlstrøm påpeker at kattene i den nevnte studien var voksne. Dermed tåler de bedre å få mindre av de viktigste næringsstoffene enn det kattunger gjør.

«For kattunger eller drektige katter er behovet høyere, og det vil være enda mer utfordrende å sette sammen et vegansk fôr», sier Ahlstrøm.

Dessuten er det ikke sikkert at kattene som ble oppgitt å være veganere, faktisk var dette 100 % av tida. «Man kan heller ikke se bort fra at kattene spiser dyr og insekter når de er ute alene».

Document Forlag utgir Mattias Desmet. Kjøp boken her!

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.