Tysklands utenlandsetterretning i Berlin. Foto: Christophe Gateau/dpa via AP

En tysker som jobbet med etterretning, er tiltalt for å ha gitt statshemmeligheter til Russland.

Den mistenkte dobbeltagenten ble pågrepet i desember i fjor. Han jobbet i Bundesnachrichtendienst (BND), som er Tysklands tjeneste for utenlandsetterretning.

NTB-DPA melder om saken.

Ifølge landets påtalemyndighet overførte han gradert informasjon fra sitt arbeid til russisk etterretningstjeneste etter at Russland angrep Ukraina i fjor.

Tyske medier har identifiserte ham som Carsten L. Ifølge tiltalen røpte han statshemmeligheter til russerne, noe som gjør at påtalemyndigheten betrakter lovbruddet som svært grovt.

De hevder at han skrev ut og fotograferte hemmelig dokumenter ved flere anledninger på arbeidsplassen sin i september og oktober i fjor.

Dette bærer alle tegn til å være en klassisk spionhistorie.

En annen tysker, som blir kalt Arthur E, ble pågrepet i januar i år og siktet for lignende lovbrudd. De to skal ha samarbeidet om å overbringe informasjonen til Russland.

Påtalemyndigheten hevder at den russiske sikkerhetstjenesten FSB betalte Carsten L 5,1 millioner kroner og Arthur E 4,6 millioner for samarbeidet.

Ulike former for spionasje og påvirkningsoperasjoner har alltid vært en sentral del av virksomheten til regimet i Kreml, fra Sovjettiden og i frem til i dag.

Den russiske president Putins bakgrunn fra KGB gjør ikke dette feltet mindre prioritert for russerne.

Det er grunn til å tro at de fleste vestlige land, og spesielt Nato-land, er utsatt for denne typen operasjoner. Helt fra systematisk planting av propaganda til regelrett spionasje/informasjonsinnhenting.

Ukraina-krigen har naturlig nok ikke lagt noen demper på slik aktivitet, tvert imot. Fra russisk side hevdes det at landet «er i krig med Vesten», og da ruller man ut det man har av ressurser på dette området.

Mye av virksomheten skjer med utgangspunkt i russiske ambassader, som gjerne har påfallende høy bemanning i forhold til de tradisjonelle oppgaver ambassader opprinnelig er tenkt løse.

Gode bøker fra Document! Bestill i dag:

Document Forlag utgir Mattias Desmet. Kjøp boken her!

Støtt Document ved å kjøpe bøker fra Document Forlag!

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.