En gruppe historikere innkalt av et forskningsinstitutt tilhørende Vatikanet, annonserte på torsdag oppdagelsen av dokumenter som navngir tusenvis av jøder i Roma som fant tilflukt i katolske klostre under den nazistiske okkupasjonen under andre verdenskrig.

Historikere har lenge visst at noen katolske institusjoner i Roma ga tilflukt til noen jøder i løpet av denne perioden; dokumentene identifiserer nå for første gang noen av deres identiteter, skriver New York Times.

Men eksperter sier at selv om denne oppdagelsen bidrar til forskningen om perioden, endrer den ikke den grunnleggende forståelsen av kirkens handlinger og Pius XII, paven på den tiden.

Nesten 2 000 jøder, omtrent en sjettedel av Romas jødiske befolkning, ble deportert fra Roma og myrdet under den nazistiske okkupasjonen fra september 1943 til juni 1944, mens Pius forble offentlig taus.

– Nå har vi spesifikke navn og tall, så fra et historiografisk synspunkt er det klart tilfredsstillende, sa fru Liliana Picciotto, en historiker ved CDEC Foundation, et jødisk forskningsinstitutt i Milano, med henvisning til dokumentene, som faktisk ble oppdaget for 15 år siden, men først nå studert.

– Men det endrer ikke den historiske vurderingen av Pius, som forblir streng, sa hun.

Paven sier kirken er åpen for alle, også LHBT+-personer

I 1964 ble pave Paul VI den første paven som besøkte Israel, og i 1965 utstedte kirken det latinske dokumentet Nostra Aetate eller «I vår tid», som fordømte antisemittisme og sa at jødene ikke kollektivt kunne bebreides for Jesu død.

I 2000 tilbød pave John Paul II en omfattende unnskyldning for overgrepene mot jøder begått av katolikker, selv om han ikke spesifikt unnskyldte kirkens ledelses rolle i de alvorligste forbrytelsene, inkludert Holocaust.

I 2019 beordret pave Francis at Pius’ arkiver skulle åpnes, og sa:

– Kirken frykter ikke historien.

De første bevisene fra disse arkivene tegnet et bilde av Pius som en pave hvis frykt for kommunismen, tro på at aksemaktene ville vinne krigen, og ønske om å beskytte kirkens interesser og unngå å støte bort millioner av tyske, nazisympatiserende katolikker, alt sammen motiverte ham til å unngå å konfrontere eller fornærme Adolf Hitler.
Kjøp Jean Raspails roman «De helliges leir»!  Du kan også kjøpe den som e-bok.

Kjøp «Mesteren og Margarita»!

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.