Statsminister Jonas Gahr Støre (Ap) tilbakeviser kraftfullt kritikk om at regjeringen lever i en boble i Oslo, fjernt fra folks hverdagsproblemer:

– Jeg vil påstå at den norske regjeringen er mer påkoblet lokale spørsmål enn noen annen regjering i hele verden, sier han til VG.

Støre er irritert over støyen som de mange habilitetssakene skaper.

– Det er klart jeg forstår at disse sakene forstyrrer lokalvalgkampen. Ingen vil snakke om sakene som er viktige for folk i alle landets kommuner mer enn meg. Ute på stand i går og i dag snakker folk om lokalvalget, sier Støre.

Statsministeren forstår at folk blir forbannet.

– Vi politikere er avhengig av tillit hver dag, og jeg forstår at folk reagerer. Det gjør jeg også. Og når slike feil oppstår, er mitt ansvar å gjøre to ting: Få frem fakta og så handle, sier han, og legger til:

– Trettebergstuen var utvilsomt inhabil. Borten Moe eide aksjer, var inhabil og satt likevel i møter. I Brennas sak var det reell tvil om habilitetsspørsmålet, og i Huitfeldts sak visste hun ikke. Hun burde visst, men retningslinjene burde være tydeligere, og det har vi tatt hånd om nå. Vi strammer inn regelverket og retningslinjene.

Støre har tillit til Huitfeldt, men har folket tillit til Støre?

Støre sier Huitfeldt ikke måtte gå fordi hun sto frem selv.

– Det er hun som tok initiativ til å få saken frem i lyset. Hun har forklart den til meg, etter å ha jobbet grundig gjennom alle sider av saken. Så sto hun frem og beklaget, sier Støre, som legger til at det er lov å gjøre feil:

– Det er ikke sånn at man i min regjering må rett ut fordi man gjør feil. Men noen feil er svært alvorlige og ikke forenlige med å fortsette som statsråd.

På spørsmål om hvordan Støre føler om det at han kan bli den første Ap-lederen på 100 år som opplever at deres største konkurrent, Høyre, blir størst, og at Ap kan havne under 20 prosent og tape Oslo og Bergen, svarer statsministeren:

– Jeg har aldri siden jeg ble partileder knyttet meg til et tall, men det vil være et altfor lavt tall for Arbeiderpartiet. Det viktigste for meg er å få gjennomslag for Ap’s politikk. Det er ingen premie for dem som blir største parti i Norge.

 

Kjøp boken av Alf. R. Jacobsen her!

 

Document Forlag utgir Mattias Desmet. Kjøp boken her!

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.