Mens noen finner norske partilederdebatter spennende, finner andre sin spenning i «Silly Season», hvert eneste år. Nå drar det seg til med klubbskifter og millionoverganger i internasjonal fotball. Pengene rår.

Perioden fra 1.juni til 31.august er noe helt spesielt for fotballfans, verden over. Når det europeiske transfervinduet åpner 1.juli hvert år, er det starten på en periode av året hvor klubber kan signere og presentere sine nye spillere, og ta avskjed med noen av sine egne. Noen av dem til fansens store sorg, og noen som fansen ikke kan vente med å bli kvitt.

Sommeren er galskapens tid i fotballen. Folk tråler nettsteder, både seriøse og de som tjener en del på publisering av fri fantasi. Fansen følger sportsjournalister på sosiale plattformer, nesten som små barn følger de voksne til butikken.

Fotballgale folk følger opp rykter og håper det er noe i det og det, og ikke i noe annet. Spillernes egne agenter hauser ofte opp noen klubbers interesse i egen klient, slik at muligheten til store penger, også for agenten selv vokser. Om ikke annet i Nottingham Forest, Real Betis, Borussia Dortmund eller Atalanta, om forsøket på å nå Liverpool, Barcelona, Bayern München eller Juventus går fløyten. Man må sile kraftig i alt som blir antydet i disse to månedene.

Ved midnatt til fredag stenger denne kjøttkiosken for i sommer. Noen klubber har lagt kabalen og er fornøyde med den troppen som skal ut på gresset og hanke inn poeng – og penger. Andre nærmest oser det desperasjon av, da erstatter til den og den fortsatt ikke har blitt lokket inn.

Denne sommeren er desperasjonen større enn vanlig, for nå har det kommet en ny «spiller» inn på overgangsmarkedet. Saudi-Arabia har mer penger enn de fleste, og nå har også saudiaraberne sett at det er mulig å lokke storspillere til sin hjemlige liga, slik at de pengesterke ikke lenger behøver å kjøpe opp europeiske toppklubber.

Overgangsvinduet i Saudi-Arabia stenger tre uker etter det europeiske. Mange klubber der er statseide, og der europeiske klubber strever med gjeld til over pipa, er ikke det noe problem der. Lønningene saudiarabiske klubber tilbyr fremstår som helt hinsides, og det blir spennende å se hvordan den internasjonale fansen vil reagere.

I Norge vokste vi opp med Arne «Ball» Scheie og Tippekampen hver lørdag på NRK. I dag er situasjonen en helt annen. Vel er den engelske Premier League fortsatt den mest populære blant norske fans, men siden klubbene ikke lenger bare holder seg med en og annen utenlandsk spiller, men fyller opp med spillere fra hele verden, er fotballen ikke bare blitt uendelig mye mer kommersiell, men også mye mer internasjonal, jfr. bildet til denne saken.

Fra før vet vi at mange klubber sliter med å holde tritt økonomisk, og da blir deres beste spillere fort lavthengende frukt for klubber med større kasse og høyere ambisjoner. Ikke alle klubber har råd til å si nei takk til et salg av en brikke på laget, om budet er for godt, og spilleren i tillegg ønsker og ser en voldsom lønnsøkning i horisonten.

Siste døgnet før det europeiske overgangsvinduet lukker, er galskap satt i system. Klubber som venter bud på en spiller, har gjerne ting klare om ting skulle skje. Samme gjelder klubber med bud, godt utpå torsdagen.

Vi har selv kikket på Flightradar24 på dager vinduet stenger, og det synes godt at helikoptere svirrer i lufta med spillere og agenter. Kommer det inn et sent og godt bud, nødvendigvis ikke fra en toppklubb, bør ikke helikopteret eller privatflyet være for langt unna. Til tider kan man få assosiasjoner til en bisverm.

Da har man en legesjekk man skal rekke, signering av papirer og så skal disse papirene være i fotballforbundene i hende innen midnatt, eller i det miste sendt før midnatt. Da går det gjerne en time eller to før overgangen er offisiell. Klubbene som vil handle, har også ved flere tilfeller booket legesjekker på steder der de antar at det kan bli business, om de skjønner tiden er for knapp til at de kan hente spiller til egen by før deadline.

Selv om de fleste byttene av spillere og pengene finner sted gjennom snaue to måneder, er det et voldsomt kok den dagen og kvelden vinduet stenger.

Mange av de som er fotball-elskere og fans på sin hals vil nok synes det er deilig at «Silly Season» går mot slutten, og at fokuset igjen kan flyttes til selve idretten fotball, og ikke markedet rundt den.

Foto: Werner100359 / Wikimedia Commons

I skrivende stund er Liverpools supportere livredde at klubbens største stjerne og toppscorer i seks strake sesonger, egyptiske Mohamed Salah skal bli solgt til en saudi-arabisk klubb. Kan klubben og de amerikanske eierne stå i mot bud på opp mot to milliarder kroner for en spiller på 31 år? Han er en spiller som er på vei nedover, aldersmessig om ikke annet, og som antagelig ingen andre vil betale mer enn 500 millioner for om et år.

Fredag vet vi det svaret. Da har klubbene gjort sitt valg. Vi må vente vel en uke før vi kan gjøre vårt valg, og også der står det penger på spill. 

Støtt Document ved å kjøpe bøker fra Document Forlag!

 

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.